Nieuwsbrief ScienceGuide, augustus 2017- Nummer 31
 
 
 
 
 
 
Pieter Duisenberg nieuwe voorzitter VSNU
IMG
 
VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg wordt de opvolger van Karl Dittrich als voorzitter van de VSNU. Duisenberg is momenteel portefeuillehouder hoger onderwijs in de Tweede Kamer. Zijn inbreng in de Kamer leidde nogal eens tot wrevel in de academische wereld.


 
 
 
IMG
 
Kantel de selectie in het hoger onderwijs
 
 
 
 
Over een week starten tienduizenden studenten met hun studie. Velen daarvan doorliepen daarvoor een selectieprocedure, maar hoe betrouwbaar is selectie eigenlijk? ‘Nauwelijks’ aldus, oud-opleidingsdirecteur Klaas Visser. Hij pleit voor een kanteling van het proces.


 
 
 
IMG
 
Welk pad brengt CERN op nieuwe vondsten?
 
 
 
 
“We hebben gewoon geen goede vragen meer” De relatief vroege ontdekking van het Higgs-boson stelt CERN voor een nieuwe kwestie: wat nu? De vraag of de toekomst van het instituut nog wel in versnellers ligt en zo ja, rechte of een ronde, houdt de natuurkundige gemeenschap flink bezig.


 
 
 
IMG
 
Leenstelsel laat financiële sporen na in het hbo
 
 
 
 
Universiteiten zitten ruim bij kas, terwijl er financiële krapte ontstaat in het hbo. Door het leenstelsel zijn er minder studenten gaan studeren, en dat betekent dat er vanuit OCW minder geld per student wordt uitgekeerd. Universiteiten weten daarentegen volop te profiteren van de inkomsten vanuit internationale studenten.


 
 
 
IMG
 
Op zoek naar de stille reserves
 
 
 
 
Het po, vo en mbo krijgen de komende jaren meer en meer te maken met lerarentekorten. Een oplossing kan wellicht gevonden in de zogeheten ‘stille reserves’; mensen met een lesbevoegdheid die momenteel niet of ergens anders werken. Maar hoe is die groep terug te winnen?




 
 
 
Wat heeft u gemist deze zomer?
 
 
 
 
> Politieke visie van bewindslieden helpt OCW-ambtenaren niet Lees hier
> Universiteit Utrecht wil breken met centralistisch bestuur Lees hier
> Wat Blockchain kan betekenen voor het onderwijs Lees hier
> Internationale groei open access Lees hier
> Excellent docentschap echt belonen Lees hier
 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier kunt u uw adreswijziging doorgeven
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright ScienceGuide 2017