Nieuwsbrief ScienceGuide, mei 2017- Nummer 19
 
 
 
 
 
 
Dan doen we het zelf wel
IMG
 
Wilma de Vries van het Joke Smit College in Amsterdam nam de afgelopen jaren ruim dertig alumni van Eerst de Klas en het Onderwijstraineeship aan. Nu het onderwijstraject dit jaar geen studenten heeft, organiseert zij zelf een vergelijkbaar traject. "Ik blijf toch te maken hebben met docenten die met pensioen gaan."


 
 
 
IMG
 
De definitie van een selectieve master
 
 
 
 
Steeds meer masteropleidingen stellen toelatingseisen of zijn selectief en dat is volgens Kamerlid Paul van Meenen een slechte zaak. "Ik vermoed dat universiteiten dit om de verkeerde redenen doen. Ze zijn bezorgd over hun rendement."


 
 
 
IMG
 
Gewoon goed lesgeven
 
 
 
 
Sofie Smeets van de Hogeschool Rotterdam gaat in op de vraag van haar collega “Is dat nodig, aparte aandacht voor diversiteit?” Hoe zorg je er voor dat elke leerling de aandacht krijgt die hij of zij verdient, ongeacht de culturele verschillen? Over het verschil tussen 'gewoon goed lesgeven' en inclusieve pedagogiek.


 
 
 
IMG
 
Nederlands schrikbeeld verliest Leuvense verkiezing
 
 
 
 
"Een populist waar wij niet naar moeten luisteren", zo typeerde VSNU-voorzitter Karl Dittrich de rector van de KU Leuven, Rik Torfs. "Als er ergens een dictatoriale rector is dan is het wel in Leuven," zo sprak Paul van Meenen (D66) over de niet onomstreden rector die gisterenavond nipt zijn herverkiezing misliep.


 
 
 
IMG
 
Jet schrijft Kees: Weg van de controledrift
 
 
 
 
Drie weken geleden schreef Kees Boele (HAN) collega Jet de Ranitz over zijn worsteling met de Instellingstoets Kwaliteitszorg. Die brief hield de gemoederen flink bezig ook bij Inholland. In haar reactie zet De Ranitz haar belangrijkste afwegingen op een rij. "Kwaliteit is gebaat bij vreemde ogen." Ze roept daarbij advies in bij haar opvolger Bert Verveld.




 
 
IMG
 
Ivoren toren van academische vrijheid?
 
 
 
 
"Wij moeten de volledige vrijheid hebben om het onderwijs en onderzoek zo in te richten zoals wij dat hier in Groningen doen. Als dat niet kan dan doen wij het niet." RUG-rector Elmer Sterken drukt de medezeggenschap op het hart dat academische vrijheid een absolute voorwaarde is voor een campus in Yantai.


 
 
 
IMG
 
Geschiedenis uit meerdere perspectieven
 
 
 
 
Hoe gaat het Rijksmuseum om met koloniale geschiedenis in hun tentoonstellingen? ScienceGuide sprak met Eveline Sint Nicolaas, conservator geschiedenis bij het Rijksmuseum, over het terminologieproject van het museum en de tentoonstellingen 'Goede Hoop' en de aankomende tentoonstelling over slavernij.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier kunt u uw adreswijziging doorgeven
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2017