Nieuwsbrief ScienceGuide, april 2017- Nummer 17
 
 
 
 
 
 
Psychische gezondheid promovendi in gevaar
IMG
 
Een grote studie wijst uit dat promovendi gezondheidsrisico’s lopen. Er was al eerder aandacht voor dit probleem, maar voor het eerst laat een internationaal onderzoeksteam zien dat geestelijke gezondheidsproblemen bovenmatig veel voorkomen bij jonge wetenschappers. Het PNN reageert.


 
 
 
IMG
 
Oude demonen baren Universiteit Gent zorgen
 
 
 
 
Het doorgaans brave en fatsoenlijke Vlaams hogeronderwijswereldje surft de laatste weken op een gletsjer van intrige, bedrog en ophef. Dan moeten er wel verkiezingen in aantocht zijn. Correspondent Ruben Cleasen schrijft over de rectorenverkiezingen.


 
 
 
IMG
 
Zelfcensuur, daar moet je iets mee
 
 
 
 
"Ik vind dat de minister wel iets relaxter had mogen reageren." De rector van de Universiteit Leiden, Carel Stolker vindt dat er wel gesproken moet worden over wetenschappelijke zelfcensuur. Hij ging in debat met Pieter Duisenberg (VVD), die blij is dat de KNAW een verkenning gaat doen op dit onderwerp.


 
 
 
IMG
 
Trump en Brexit bieden kansen wetenschap EU
 
 
 
 
De tien jaar dat Nederland meedoet aan het ERC programma hebben bepaald geen windeieren gelegd. Alhoewel de bevolking van Nederland op Europees niveau maar 3% van het totaal is, krijgt het 9% van de beurzen. En dat is niet alleen goed nieuws.


 
 
 
IMG
 
TO2-instituten naar TU's geen oplossing
 
 
 
 
TU/e voorzitter Jan Mengelers stelt voor dat de (TO2) kennisinstellingen ondergebracht worden bij de technische universiteiten. Kamerlid Eppo Bruins (ChristenUnie) stelde hierover vragen aan de minister en heeft zo zijn bedenkingen: "Je moet echt zeker weten dat het veel beter wordt voordat je een stelselwijziging doorvoert."




 
 
IMG
 
Het dogma van het controlisme
 
 
 
 
"Ik voel me echt beledigd." HAN-voorzitter, Kees Boele is ontstemd omdat hij volgens Commissie Van de Donk onvoldoende samenwerkt met maatschappelijke partners. Pieter Duisenberg (VVD) heeft meer vertrouwen in de rapporten over prestatieafspraken, maar minder in dat van Slob, dat hij een beetje 'WC-eend' vindt.


 
 
 
IMG
 
Wie zit er achter RogueNASA?
 
 
 
 
Als het aan Donald Trump ligt, gaan onderzoeksinstituten als het Environmental Protection Agency zware tijden tegemoet. Op sociale media heeft zich verzet ontpopt onder de vlag van alternatieve Twitter-accounts als @ActualEPAFacts en @RogueNASA. Maar zitten daar daadwerkelijk medewerkers van NASA en EPA achter?


 
 
 
IMG
 
Ruben Claesen correspondent in Vlaanderen
 
 
 
 
Met trots presenteert ScienceGuide vandaag de nieuwste aanwinst aan het team. Ruben Claesen, oud-hoofdredacteur van het VUB-blad 'De Moeial', gaat de gemeenschappelijke thema’s van Nederland en Vlaanderen in het hoger onderwijs en onderzoek in kaart brengen.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2016