Nieuwsbrief ScienceGuide, maart 2017- Nummer 13
 
 
 
 
 
 
Wetenschap de vrije loop laten
IMG
 
Acht jaar NWO maakte de fysicus naar eigen zeggen een mildere man maar toch kan de oud-voorzitter Jos Engelen nog erg scherp zijn in zijn uitspraken. De omvorming van NWO was te ambtelijk en de investeringen in wetenschap te mager.


 
 
 
IMG
 
Op zoek naar constructief conflict
 
 
 
 
Sinds 2009 is het teamgericht werken in het mbo vastgelegd in het professioneel statuut. Maar hoe krijg je die teams zo ver de moeilijke opgaven in het mbo te realiseren? Marcel van der Klink (Zuyd Hogeschool) en Loek Nieuwenhuis (HAN) pleiten voor constructief conflict en bieden handvatten om daartoe te komen.


 
 
 
IMG
 
Digitaliseren, het nieuwe internationaliseren
 
 
 
 
Hoe om te gaan met de veranderingen in het Hoger Onderwijs? De manier waarop we leren gaat sterk veranderen. Dat werpt vragen op over de kwaliteitscontrole. Een open vraag over de waarborging van diploma's in een tijd van digitaal leren. Naar aanleiding van een discussie in de Eerste Kamer vroeg ScienceGuide senator Jan Anthonie Bruijn om zijn visie.


 
 
 
IMG
 
Professionele masters in positie
 
 
 
 
Er is in het hbo eindelijk meer ruimte voor het ontwikkelen van professionele masters. Toch lijkt de sector nog terughoudend en kiezen vwo’ers steeds minder vaak voor het hbo. Dat is jammer, zegt Rob Verhofstad (Hanzehogeschool). Hij schets hoe de professionele master zich moet positioneren om echt van waarde te zijn.


 
 
 
IMG
 
Van taalachterstand naar taalenthousiasme
 
 
 
 
Om de lerarenopleidingen op het hbo meer bicultureel te maken moet er volgens Nienke Meijer, die portefeuillehouder lerarenopleidingen is van de Vereniging Hogescholen, niet te veel naar de techniek van taal worden gekeken, maar vooral naar het taalgebruik.




 
 
IMG
 
De precaire positie van de promovendus
 
 
 
 
Aan de Universiteit Gent is de strijd om het rectoraat losgebarsten. Kandidaten Rik van de Walle en Mieke van Herreweghe willen aandacht voor de carrièrekansen van jonge onderzoekers.


 
 
 
IMG
 
Piketty in de polder
 
 
 
 
Een toenemend nationalistische politiek en een groeiende kloof tussen hoog- en laagopgeleid. Bij de openingsrede van de Dies van de Universiteit Utrecht schetst rector Bert van der Zwaan twee trends die de universiteit gaan raken. "Belangrijk is dat we handen en voeten geven aan de universiteit in de maatschappij om ons heen."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2016