Nieuwsbrief ScienceGuide, januari 2017- Nummer 1
 
 
 
 
 
 
Op Zuid kan jonge docent direct aan de slag
IMG
 
Honderd jongeren uit Rotterdam-Zuid die de komende jaren een pabo-opleiding gaan doen én afronden zijn verzekerd van een baan op één van de basisscholen in het Rotterdamse stadsdeel. "Het is mooi om op Zuid te beginnen met het overtuigen van de allerbeste leerlingen van een keuze voor de pabo."


 
 
 
IMG
 
'Academische bommetjes' bij afscheid UvA-rector
 
 
 
 
De Dies Natalis van de Universiteit van Amsterdam (UvA) stond in het teken van de Rectorenwissel van Dymph van den Boom en Karen Maex, die in bijzijn van minister Bussemaker scherp uit de hoek kwamen.


 
 
 
IMG
 
De belofte van een zinvol studieprogramma
 
 
 
 
Hogeschool Leiden heeft de ambitie om studenten 32 uur in de week te laten studeren op de eigen hogeschool. “Het is nodig om studenten succesvol te kunnen laten studeren,” legt voorzitter Sander van den Eijnden uit. “Het is natuurlijk geen bezigheidstherapie, het zal gaan om de betekenisvolle programma’s.”


 
 
 
IMG
 
Kees schrijft Jet: de bestuurder als dirigent
 
 
 
 
Om de twee weken schrijven Jet de Ranitz (Inholland) en Kees Boele (HAN) elkaar over het reilen en zeilen bij hun hogeschool. In 2017 trapt Boele af met zijn vergelijking tussen besturen en dirigeren. "Hebben wij een partituur die we als hogeschool uitvoeren? Anders gezegd, zit er een componist achter?"


 
 
 
IMG
 
De prijs van Open Access
 
 
 
 
Het had het jaar van open access moeten worden, maar vooralsnog lijkt het er niet op dat dit werkelijkheid geworden is. Uit een recent WOB verzoek blijkt dat de vorig jaar beklonken deal lang niet zo 'gold' is als gehoopt. Universiteiten zijn duurder uit en veel artikelen blijven alsnog achter slot en grendel bij Elsevier.




 
 
IMG
 
Voorkom terugval verslaafde met hulp van omgeving
 
 
 
 
Juist de directe omgeving is van cruciaal belang om langdurig verslaafden te behandelen. Volgens Hanze-lector Eric Blaauw zijn echter veel te weinig professionals in de verslavingszorg geschoold in systeemtherapie. "Hulpverleners richten zich met name op de cliënt en niet op de omgeving."


 
 
 
IMG
 
Opmerkelijke rendementssturing
 
 
 
 
"Het is treurig maar waar, sedert 2010 heeft een stapeling van nieuwe sturings- en controlemechanismen plaatsgevonden." Voorzitter van de Vereniging Hogescholen Thom de Graaf waarschuwt voor de Inspectie en de NVAO die zich steeds meer opdringen als "ongenode critical 'friend'".


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2016