• A
 • A
 • Dossier Open Access
  70 artikelen  
  6 september - In 2015 the Dutch universities reached a deal with the publishing houses. The 'golden route' was supposed to lead to more open access publictions. But at what price? Leo Waaijers took a look at the recently revealed contracts and did some calculations.
  5 september - In 2015 kwamen de Nederlandse universiteiten tot een overeenkomst met de uitgevers. De gouden route moest tot meer open access publicaties leiden. Maar wat kost een OA publicatie nu uiteindelijk? Leo Waaijers rekende het uit.
  (Foto: Diliff)
  21 augustus - De beslissing van ’s werelds oudste uitgeverij om op verzoek van de Chinese overheid de beschikbaarheid van bepaalde artikelen in China te beperken kan deze een boycot opleveren. In een vandaag gestarte petitie roepen academici Cambridge University Press op om de censuur te staken.
  (Foto: Max Pixel)
  3 augustus - Het aandeel open access publicaties blijft groeien en deze groei is voornamelijk te danken aan de gold en green publicaties. Dit blijkt uit voorpublicatie internationaal onderzoek in het tijdschrift PeerJ. Hieruit blijkt ook dat Open Access publicaties bijna 20 procent vaker worden geciteerd.
  (Foto: NewAmerica)
  1 augustus - “I am not going to waste my time trying to convince the sceptics.” One of the world’s most renowned ambassadors of open science, Brian Nosek, wants to make researchers experience the process and provide idealists with the opportunity to start their own publication networks.
  28 juli - “Wie per se wil laten zien dat Nederland het best goed doet, kan het percentage Open Access artikelen nu al richting de 100% redeneren.” Barend van der Meulen van het Rathenau Instituut weerlegt de kritiek van Jeroen Bosman en Jeroen Sondervan die zeiden dat het Rathenau een te sombere schatting maakt van het percentage Open Access artikelen.
  (Foto: Wikimedia Commons)
  18 juli - Welk deel van de Nederlandse publicaties is nu open access? Volgens Jeroen Bosman en Jeroen Sondervan (UU) is de schatting van het Rathenau onjuist. Het is geen 12% maar eerder 30-40%.
  10 juli - De zaak rond de openbaarmaking van de open access deals met Springer en Elsevier is rond nu ook Springer afziet van een bezwaarprocedure. Het contract dat Springer met de Nederlandse universiteiten sloot blijkt zeer vergelijkbaar met dat van Elsevier.
  3 juli - Uitgever Elsevier legt zich neer bij het besluit van de bezwarencommissie om de open access contracten met de Nederlandse universiteiten openbaar te maken. Dit betekent dat de internationale onderhandelingen nu in meer openheid kunnen plaatsvinden.
  30 juni - De keuze voor het opheffen van het Stimuleringsfonds Open Access verbaast Jeroen Sondervan. Hij ziet het als een stap terug. “De keuze is wonderlijk omdat NWO een van de eerste nationale onderzoeksfinanciers in Europa is geweest met een actief open access beleid."
  (Foto: New America)
  14 juni - “Ik ga mijn tijd niet verspillen aan het overtuigen van conservatieve wetenschappers.” Een van ’s werelds bekendste ambassadeurs van open science Brian Nosek wil met zijn Center for Open Science de idealisten de middelen geven om hun eigen publicatienetwerk op te zetten.
  7 juni - Nu de relatie met de Verenigde Staten steeds moeizamer verloopt, zoeken China en de EU toenadering tot elkaar. Dat heeft gevolgen voor wetenschap en innovatie. Zo gaat er nadrukkelijker samengewerkt worden op het gebied van duurzaamheid en het streven naar open science.
  (Foto: Alan O'Dowd)
  2 juni - The open access contracts between the Dutch universities and publishers Elsevier and Springer have to be publicly disclosed. That is the verdict of the committee charged with considering the appeal of the publishers against a freedom of information request.
  (Foto: PDPics)
  2 juni - Er is een uitspraak in de zaak die Elsevier en Springer tegen de Nederlandse universiteiten hadden aangespannen over het openbaar maken van de open access paragraaf in hun de contracten. Het bezwaar is ongegrond verklaard: openheid van zaken dus.
  (foto: eflon)
  31 mei - In februari werd het Nationaal Plan Open Science gepresenteerd dat onder meer de ambitie heeft om in 2020 alle Nederlandse publicaties open access te laten zijn. Uiteindelijk is het aan de wetenschapper die stappen te zetten. Op de TU Delft gingen zij daarover het gesprek aan.