• A
 • A
 • Dossier Open Access
  64 artikelen  
  (Foto: Wikimedia Commons)
  18 juli - Welk deel van de Nederlandse publicaties is nu open access? Volgens Jeroen Bosman en Jeroen Sondervan (UU) is de schatting van het Rathenau onjuist. Het is geen 12% maar eerder 30-40%.
  10 juli - De zaak rond de openbaarmaking van de open access deals met Springer en Elsevier is rond nu ook Springer afziet van een bezwaarprocedure. Het contract dat Springer met de Nederlandse universiteiten sloot blijkt zeer vergelijkbaar met dat van Elsevier.
  3 juli - Uitgever Elsevier legt zich neer bij het besluit van de bezwarencommissie om de open access contracten met de Nederlandse universiteiten openbaar te maken. Dit betekent dat de internationale onderhandelingen nu in meer openheid kunnen plaatsvinden.
  30 juni - De keuze voor het opheffen van het Stimuleringsfonds Open Access verbaast Jeroen Sondervan. Hij ziet het als een stap terug. “De keuze is wonderlijk omdat NWO een van de eerste nationale onderzoeksfinanciers in Europa is geweest met een actief open access beleid."
  (Foto: New America)
  14 juni - “Ik ga mijn tijd niet verspillen aan het overtuigen van conservatieve wetenschappers.” Een van ’s werelds bekendste ambassadeurs van open science Brian Nosek wil met zijn Center for Open Science de idealisten de middelen geven om hun eigen publicatienetwerk op te zetten.
  7 juni - Nu de relatie met de Verenigde Staten steeds moeizamer verloopt, zoeken China en de EU toenadering tot elkaar. Dat heeft gevolgen voor wetenschap en innovatie. Zo gaat er nadrukkelijker samengewerkt worden op het gebied van duurzaamheid en het streven naar open science.
  (Foto: Alan O'Dowd)
  2 juni - The open access contracts between the Dutch universities and publishers Elsevier and Springer have to be publicly disclosed. That is the verdict of the committee charged with considering the appeal of the publishers against a freedom of information request.
  (Foto: PDPics)
  2 juni - Er is een uitspraak in de zaak die Elsevier en Springer tegen de Nederlandse universiteiten hadden aangespannen over het openbaar maken van de open access paragraaf in hun de contracten. Het bezwaar is ongegrond verklaard: openheid van zaken dus.
  (foto: eflon)
  31 mei - In februari werd het Nationaal Plan Open Science gepresenteerd dat onder meer de ambitie heeft om in 2020 alle Nederlandse publicaties open access te laten zijn. Uiteindelijk is het aan de wetenschapper die stappen te zetten. Op de TU Delft gingen zij daarover het gesprek aan.
  (foto: Nils Erik Mühlfried)
  22 mei - Liepen de gesprekken met Oxford University Press onlangs nog vast, met de collega’s van Cambridge doet de VSNU nu wel zaken. De komende drie jaar kunnen onderzoekers verbonden aan Nederlandse universiteiten direct via de gouden route publiceren in de full open access tijdschriften van Cambridge University Press.
  Ransomware (Foto: Christiaan Colen)
  16 mei - Afgelopen weekeinde werd de wereld opgeschrikt door een van de grootste cyberaanvallen tot nu toe. “Het is een gelukje dat hogescholen en universiteiten de dans zijn ontsprongen”, zegt Erik Huizer van SURFnet. Volgens hem moet er veel meer samenwerking komen om deze dreiging het hoofd te bieden.
  (foto: Adam Jones)
  3 mei - De onderhandelingen over open access tussen de Duitse universiteiten en Elsevier verliepen tot nu toe nog redelijk beschaafd, maar nu wordt de sfeer grimmiger. Beide partijen verwijten elkaar geen water bij de wijn te willen doen.
  1 mei - De VSNU en Oxford University Press hebben geen overeenkomst kunnen bereiken voor de toegang tot wetenschappelijke tijdschriften. Voor de VSNU was het uitgangspunt de transitie naar open access zonder daar dubbel voor te betalen. Vooral de medische wetenschap wordt hierdoor getroffen.
  18 april - In navolging van onder meer de Bill & Melinda Gates Foundation lijkt ook de Europese Commissie een eigen platform voor wetenschappelijke publicaties te overwegen. Oud-bibliothecaris Leo Waaijers vermoed dat het plan geboren is, omdat uitgeverijen te langzaam handelen.
  Jos Engelen naast een model van ATLAS (Foto: ScienceGuide)
  29 maart - Acht jaar NWO maakte de fysicus naar eigen zeggen een mildere man maar toch kan de oud-voorzitter Jos Engelen nog erg scherp zijn in zijn uitspraken. De omvorming van NWO was te ambtelijk en de investeringen in wetenschap te mager.