• A
 • A
 • Dossier R&D
  244 artikelen  
  12 oktober - “De revolutie van het geluk is in volle vlucht.” Met die hartverwarmende woorden opent Economie Nobelprijs winnaar Angus Deaton zijn recente beschouwing over het OECD-handboek voor het maken van succesvol beleid ter analyse en verspreiding van welbevinden van mensen.
  5 oktober - De Nobelprijs 2015 voor de geneeskunde gaat dit jaar naar drie onderzoekers. William C. Campbell en Satoshi Õmura krijgen de prijs voor hun onderzoek naar rondworm, terwijl Youyou Tu deze krijgt voor het vinden van een nieuw medicijn tegen malaria.
  (foto: Images of Money)
  2 oktober - “In Kennisland Nederland hangt een zure lucht.” Volgens de Jonge Akademie heerst de afrekenlogica die kwantiteit koppelt aan geld. Ze pleiten voor breder investeren in kennis. “Laat de Nationale Wetenschapsagenda de voedingsbodem zijn voor een serieuze investeringsagenda.”
  (foto: Losinpun)
  30 september - STW heeft met het WO een nieuwe, slimmere werkwijze ontwikkeld om groter profijt en meer innovatie te krijgen vanuit octrooien. “We willen ervoor zorgen dat mkb-bedrijven in conflictsituaties fair behandeld worden, omdat die zich vaak geen eigen juridische ondersteuning kunnen veroorloven.”
  (foto: Lloyd Morgan)
  23 september - In deze Week tegen het Pesten gaan wetenschappers met scholen aan de slag om uit te maken wat werkt. “De gevolgen voor de slachtoffers zijn evident. Maar ook pesters zelf lopen later meer risico op problemen binnen relaties en werk."
  (foto's: Dieter Willich)
  15 september - Zijn product is een combinatie van oerkennis over de natuur, klimaat en hightech, van duurzaamheid en wereldwijd reputatiemanagement. Alois Lageder, de paus van de Italiaanse wijn, sprak met ScienceGuide. “Ze verklaren je voor gek. Dat was wat ik dacht.”
  4 september - Dat we een titel als deze ooit voor een wetenschappelijk artikel zouden gebruiken, hadden wij nimmer kunnen bedenken. Maar nu uitvoerig uitgezocht is hoe het zit met de muziek die komeet Chury 67P - waar sonde Philae op landde - in het heelal laat horen, kunnen wij moeilijk anders.
  (foto: Dierk Schaefer)
  4 september - Daders met wie is bemiddeld, recidiveren significant minder dan daders die in het reguliere strafrechtelijke afdoeningstraject zijn terechtgekomen. Bovendien is het goedkoper en zorgt voor face to face contact tussen dader en slachtoffer, dat positieve effecten heeft.
  2 september - Doorgaan op ingeslagen weg, maar dan met meer leden. Science in Transition trapt het nieuwe collegejaar af met vijf nieuwe leden. Onder hen Barbara Oomen, Dean van University College Roosevelt, Kees Schuyt, emeritus van de UvA en integriteitsonderzoeker en Paul Frissen van de UvT.
  1 september - De Universiteit Twente en het Fraunhofer Institut gaan een langdurige samenwerking aan rond toegepaste, technologische wetenschap. De eerste stap is de oprichting van een Fraunhofer Project Center op de campus van de UT. Ook onderzoekers van Hogeschool Saxion worden daarbij betrokken.
  1 september - De Universiteit Twente en het Fraunhofer Institut gaan een langdurige samenwerking aan rond toegepaste, technologische wetenschap. De eerste stap is de oprichting van een Fraunhofer Project Center op de campus van de UT. Ook onderzoekers van Hogeschool Saxion worden daarbij betrokken
  27 augustus - Nederlandse kennisinstellingen willen geld aantrekken van institutionele beleggers. De acht grootste campussen hebben de handen ineengeslagen voor het oprichten van een gezamenlijk fonds dat onder meer de Europese Investeringsbank en pensioenfondsen moet verleiden tot investeren.
  (foto: public domain)
  21 augustus - Het door D66 in 2014 afgedwongen Toekomstfonds gaat in september een krediet beschikbaar stellen voor hoogwaardige onderzoeksinstellingen. €40 miljoen komt er beschikbaar voor leningen die minimaal €1 miljoen en maximaal €15 miljoen per aanvraag mogen bedragen.
  (foto: Michael Daddino)
  13 augustus - Hoe wordt de wetenschap echt onderdeel van de besluitvorming in het Witte Huis? Die vraag stelde Matthew Chapman zich in 2007. Hij bedacht ScienceDebate om presidentskandidaten hiertoe uit te dagen. Gaat het deze verkiezingen dan echt tot een debat komen?
  12 augustus - Horizon 2020 is inmiddels ruim een jaar onderweg. Wie scoorden het best in het onderzoeksprogramma van de EU? Nikolas Floratos maakte de balans op. Grote landen als Duitsland en Groot-Brittannië halen het meeste geld op, maar ook Nederland scoort zeer goed.