• A
 • A
 • Dossier R&D
  79 artikelen  
  29 november - Minister Bussemaker vindt het niet nodig om aanpassingen te maken in de financiële verdeling van de verschillende wetenschapsgebieden. Nederland loopt internationaal niet uit de pas als men kijkt wat men uitgeeft aan de verschillende wetenschapsgebieden, blijkt uit onderzoek van het Rathenau.
  Wikimedia Commons
  28 oktober - De commissie Van Vught, die de prestatieafspraken evalueerde, presenteerde haar bevindingen, co-schappers vragen om een stagevergoeding, het is open access week, bedrijven investeren meer in R&D en een interview met STW directeur Hans Nijhuis.
  24 oktober - Bedrijven, publieke onderzoeksinstellingen en het hoger onderwijs gaven in 2015 samen ruim 13,6 miljard euro uit aan R&D. Dat is 3 procent meer dan het jaar ervoor. De uitgaven aan R&D stijgen al enkele jaren licht. Het HO geeft het meeste geld uit aan medisch onderzoek, meldt het CBS.
  (foto: buddawiggi)
  21 oktober - De Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie heeft een nieuwe directeur. Anneke Bovens van de Onderzoeksraad voor Veiligheid treedt per 1 januari 2017 aan en volgt daarmee Dorette Corbey op.
  4 oktober - “De manier waarop onderzoek en kennis worden gedeeld is nog te zeer gesloten.” Bij de jaarlijkse Avond van Wetenschap en Maatschappij, sprak staatssecretaris Dekker over de maatschappelijke en economische impact van wetenschap. Dekker roept wetenschappers op om meer naar buiten te treden.
  15 september - Ondernemers en wetenschappers, verenigd in de Kenniscoalitie, slaan de handen ineen in een oproep aan de politiek. Vandaag presenteert de Kenniscoalitie een Investeringsagenda en een Portfolio voor onderzoek en innovatie en pleit voor een jaarlijkse investering van €1 miljard.
  (foto: fdecomité)
  31 augustus - Wat kan Nederland van andere landen leren waar het het aantrekken van R&D-investeringen betreft? De AWTI liet Technopolis een kijkje nemen bij vijf voorbeeldlanden. In sommige gevallen is de overheid meer dan een facilitator, maar wordt er direct deelgenomen in een “innovation ecosystem.”
  25 augustus - De Europese Unie wil de positie van jonge wetenschappers verbeteren. Zo kan de EU succesvol blijven in de wetenschap en een ‘brain drain’ voorkomen. Nederland wil dat de EU-lidstaten jonge onderzoekers beter begeleiden naar een baan buiten de wetenschap, bleek tijdens de Europese Raad.
  (foto: UCL Mathematical and Physical Science)
  11 juli - Een ‘maatschappelijke incubator’ moet bijdragen aan het inpassen van beloftevolle technologieën in de samenleving. In opdracht van NanoNextNL verkende het Rathenau Instituut welke kansen hier liggen. “Een incubator kan maatschappelijke stakeholders en organisaties meer zicht geven op hun rol in innovatieprocessen.”
  9 juni - Het Nederlandse bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid investeren gezamenlijk €134 miljoen in tien toonaangevende onderzoeksprojecten. Het kabinet stelt daar speciaal renteloze leningen voor beschikbaar. Hierdoor kan SURF de langverwachte investering doen in de supercomputer.
  8 juni - Hoe organiseren toponderzoeksgroepen zich en welke rol speelt het excellentiebeleid in die dynamiek? Rathenau Instituut legde vier van zulke teams onder de loep. “De studie laat zien dat onderzoeksgroepen zich als collectief richten op het verwerven van persoonsgebonden financiering.”
  3 juni - De Nijmeegse hoogleraar Stan Gielen wordt de voorzitter van het vernieuwde NWO. Hij is hoogleraar biofysica en decaan van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit. Hij is nu al voorzitter van Nikhef.
  19 mei - “FOM bestaat niet om FOM zelf. Het gaat om de natuurkunde.” Na 70 jaar houdt de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie er mee op. Niek Lopes Cardozo en Christa Hooijer blikken terug en kijken vooruit. “Het gaat er om een cultuur te creëren waarin als we iets mooie wetenschap vinden, we het de kans kunnen geven.”
  18 mei - Nederland blijft niet alleen achter in investeringen in kennis, de publieke uitgaven voor R&D dalen zelfs sinds 2014. De Europese Raad raadt het kabinet in zijn advies over de begroting en het beleid voor 2017 en volgende jaren scherp aan hier duidelijk verandering in te brengen.
  17 mei - De meest precieze atoomklokken meten de tijd met een afwijking van 1 seconde in 15 miljard jaar. Zou het nog nauwkeuriger kunnen? Ja, zeggen Duitse fysici nu. Tot tien maal preciezer, als het aan hen ligt.