• A
 • A
 • Dossier R&D
  216 artikelen  
  (foto: Geralt)
  14 april - Na de schrik die de Wetenschapsvisie bij NWO opriep, is nu een modus gevonden constructief verder te gaan. “NWO zal samenwerking en samenhang bevorderen: tussen onderzoekers, disciplines, universiteiten en kennisinstellingen onderling, tussen nationaal en internationaal, wetenschap en belanghebbenden in de samenleving.”
  10 april - De provincie Groningen investeert fors in de Energy Valley en wil toonaangevend zijn in vraagstukken rond duurzame energievoorziening. Ook de Hanzehogeschool draagt daar met de Energy Academy en een Center of Expertise aan bij. Op de Wissenstag in Hannover tonen zij hun best practices.
  (foto: Public Domain)
  9 april - In het kader van Europa 2020 wil Nederland in 2020 2,5% van het BBP uitgeven aan R&D. Die doelstelling wordt vooralsnog niet gehaald, schrijven Jan van Steen en Jasper van Deuten van het Rathenau Instituut. Ministeries moeten daartoe meer gezamenlijk gaan optrekken.
  (foto: Willtron)
  9 april - Hoewel de investeringen de komende jaren teruglopen, is de Nederlandse overheid is nog steeds veruit de grootste financier van wetenschap en innovatie. R&D-uitgaven dalen voor categorieën als industrie (-18%), gezondheid (-32%) en technologische doelen (-40%). Europa blijkt de reddingsboei.
  (foto: Kevin Krejci)
  8 april - “I have a dream. Stel je nou eens voor: 500 miljoen Europeanen die nadenken over een Wetenschapsagenda.” Alexander Rinnooy Kan en Beatrice de Graaf komen met hun verwachtingen bij de Wetenschapsagenda. “We hebben al een poule ingericht om te raden hoeveel vragen binnenkomen.”
  2 april - “De ruimte voor onderzoekers om buiten de agenda om vrij onderzoek te blijven doen, blijft bestaan.” In een persoonlijk blog laat minister Bussemaker weten dat wetenschappers niet hoeven te vrezen voor de Wetenschapsagenda. Co-voorzitters Alexander Rinnooy Kan en Beatrice de Graaf reageren enthousiast.
  26 maart - Hans Clevers gaat als wetenschappelijk directeur de onderzoeksfunctie van het Prinses Máxima Centrum, het grootste kinderkankercentrum van Europa in opbouw, opzetten. Hij blijft als hoogleraar moleculaire genetica verbonden aan het UMCU.
  26 maart - “We weten inmiddels heel veel over losse stukjes.” Taalkundige Claartje Levelt wil als hoogleraar in Leiden nu vooral het geheel van hoe baby’s taal verwerven doorgronden. Uit onderzoek met biologen blijken opvallende overeenkomsten tussen de manier waarop baby’s taal leren en vogels zang leren, bijvoorbeeld.
  (foto: Salim Virji)
  24 maart - Drie conferenties en zo’n honderd vragen over tien thema’s moeten de Wetenschapsagenda helpen invullen, vertelt TU Delft voorzitter Dirk Jan van den Berg. Hij ziet een speciale rol weggelegd voor de 3TU daarin en men moet niet denken “oh hemel, wat is dit nu weer en wat een gedoe.”
  19 maart - “Kijkend naar DWDD lijkt het opstellen van de wetenschapsagenda een volstrekt willekeurige schiettent van vragen te worden.” Fleur Jongepier, RU en Sem de Maagt, UU komen liever met een paar pregnante vragen voor het te laat is.
  17 maart - De Eerste Kamer doet een dag voor de Statenverkiezingen waar ze goed in is: uitkammen wat bewindslieden aan nieuwe regels doorvoeren willen. Het ‘promovendi-experment’ van OCW en VSNU wordt met een fijn mesje bewerkt: “betekent dat niet dat deze invoering feitelijk een directe verslechtering van de rechtspositie van nieuwe promovendi is?”
  Philae op komeet Chury (foto: ESA)
  12 maart - Ze gaan het gewoon proberen. Koen Geurts en zijn DLR-collega’s doen opnieuw een poging om Philae op de bodem van komeet Chury wakker te schudden. “Hij krijgt nu twee keer zo veel zonne-energie als in november na de landing” en heeft 19 watt nodig om weer met aarde te kunnen praten.
  11 maart - Carlos Moedas heet in Brussel nu al ‘ster van het Juncker-team’. De jonge Portugees trekt het R&D-beleid en zette voor ScienceGuide en een groep EU-kenners zijn visie en ambities uiteen. “Het tekort aan vrouwen in de HO-top is schandelijk.”
  (foto: Nora Dibley)
  9 maart - Overstromingen door rivieren zullen in de toekomst veel meer mensen treffen en steeds grotere economische schade tot gevolg hebben. Dit is het gevolg van zowel klimaatverandering als toenemende economische ontwikkeling. Een nieuw instrument voor de analyses hiervan is door onder meer de UU gemaakt.
  4 maart - Een historisch moment voor de Nederlandse wetenschap. Met de hoogleraar comparatieve mediastudies José van Dijck treedt voor het eerst een vrouw aan als President van de KNAW. “Geestverruiming in het Trippenhuis.”