• A
 • A
 • Dossier R&D
  190 artikelen  
  27 januari - “Voor ‘problem-setting’ wetenschap lijkt in tegenstelling tot ‘problem-solving’ wetenschap weinig ruimte te zijn.” Twee jonge filosofen dagen de Kamer uit de Wetenschapsvisie een slag dieper en concreter te maken. Niets is zo praktisch immers als een goede filosofie.
  27 januari - De Portugese Eurocommissaris voor R&D, Carlos Moedas, stelt hoge eigen en heeft hoge verwachtingen van wat Nederland in het Europees kennisbeleid, bij innovatie en onderzoek kan inbrengen. Vurig steunt hij de aanzet van Sander Dekker ten aan zien van open access.
  Luc Soete (foto: UNU MERIT)
  20 januari - Rector Luc Soete van Maastricht wil dat NWO geïntegreerd wordt in Europese onderzoekfinanciering. Dit betekent dat er meer geld geïnvesteerd kan worden in Nederlands onderzoek, want men hoeft zich daarbij dan niet aan de 3% norm voor het overheidstekort te houden. “NWO moet worden afgeschaft.”
  16 januari - Junckers rechterhand, Frans Timmermans, wil de onrust van de universiteiten over dreigende bezuinigingen op Horizon2020 wegnemen. Tegen ScienceGuide zei hij bij zijn eredoctoraat in Maastricht dat “Karl Dittrich zich geen zorgen hoeft te maken.”
  16 januari - Om het grote EU-investeringsplan te financieren gaat de Europese Commissie €2,7 miljard bezuinigen op Horizon2020. "Onverstandig om geld voor onderzoek en innovatie te gebruiken voor onbekende en niet gedefinieerde investeringsprojecten," moppert Karl Dittrich (VSNU).
  7 januari - Wordt 2015 net zo’n sleuteljaar voor het HO als 1985, dertig jaar geleden, met de HOAK-nota en de nieuwe wet studiefinanciering? De Agenda 2015 zit in elk geval tjokvol: Pabo-visitatie, Wetenschapsvisie, HO-strategie, studievoorschot en nog veel meer.
  7 januari - De impact van Big Data op wetenschap en samenleving wordt zo groot, dat er nieuwe beroepen en kennisgebieden door ontstaan. Anwar Osseyran (SURFsara) en Wilco Hazeleger (eScience Center) zien daarbij “geen grens aan de raadsels die de mensheid wil oplossen.”
  (foto: Michael Day)
  5 januari - Het kabinet wil NWO fors herzien. De manier waarop roept bij velen al veel vragen op. Peter Kwikkers kijkt vanuit het oogpunt van houdbare wet- en regelgeving naar de plannen. “De herinrichting lijkt op kaalslag in de tropen: diversiteit maakt plaats voor monocultures van sago, palmolie of soja."
  5 januari - Robbert Dijkgraaf is zeer beducht voor de gevolgen van de Wetenschapsvisie van het kabinet. Het plan om NWO te ‘kantelen’ noemt de oud-KNAW President een “favoriet modewoord van consultants”, dat gaat zorgen voor een “sluipmoord op de Nederlandse wetenschap.”
  17 december - Bussemaker heeft “het discours fundamenteel veranderd. Dat is enorme winst.” Met die lof krijgt de minister boodschappen mee van Science in Transition. “De Nationale Wetenschapsagenda moet geen onderwerpenlijst worden, maar een democratisch proces waarin maatschappelijke belangengroeperingen gehoord worden.”
  17 december - De universiteiten lijken op te schuiven naar een veel kritischer opstelling tegenover de Wetenschapsvisie na de “brandbrief van Spinozalaureaten” en De Jonge Akademie. De VSNU verwijt nu Sander Dekker verwarring te zaaien. “Dit gebrek aan regie is schadelijk voor NWO, schadelijk voor personen en schadelijk voor de wetenschap in Nederland.”
  16 december - De Wetenschapsvisie van OCW leidt tot onrust in de academische wereld. Met name de positie van NWO staat ter discussie. 69 Spinoza-laureaten spreken in een brief aan de VSNU hun zorg uit en weten zich daarin gesteund door de Jonge Akademie.
  11 december - Uit de eerste metingen van de sonde Rosetta rond komeet Chury komen nu al belangrijke nieuwe inzichten over de ontstaansgeschiedenis van planeten en de bouwstenen van het leven. De verschillen tussen kometen blijken bijvoorbeeld aanzienlijk groter dan men vermoedde.
  (foto: Djenan Kozic)
  10 december - Na de vondst van het Majoranadeeltje begon al snel de verkenning van de bijzondere kansen op valorisaties die daar, met name richting een quantumcomputer, mogelijk zouden zijn. In een nieuw Industrial Partnership Programme (IPP) gaan FOM en Microsoft daarin nu aan de slag.
  (foto: John Goede)
  2 december - Discussies over ‘Science 2.0’ missen meestal de kern van de volledige transformatie die het wetenschapsbedrijf ondergaat. TU Delft voorzitter Dirk Jan van den Berg wijst op ‘gamechangers’ die in dat debat buiten beeld blijven, zoals nano-tech in levenswetenschappen, en komt met vijf antwoorden daarop.