• A
 • A
 • Dossier R&D
  236 artikelen  
  2 september - Doorgaan op ingeslagen weg, maar dan met meer leden. Science in Transition trapt het nieuwe collegejaar af met vijf nieuwe leden. Onder hen Barbara Oomen, Dean van University College Roosevelt, Kees Schuyt, emeritus van de UvA en integriteitsonderzoeker en Paul Frissen van de UvT.
  1 september - De Universiteit Twente en het Fraunhofer Institut gaan een langdurige samenwerking aan rond toegepaste, technologische wetenschap. De eerste stap is de oprichting van een Fraunhofer Project Center op de campus van de UT. Ook onderzoekers van Hogeschool Saxion worden daarbij betrokken.
  1 september - De Universiteit Twente en het Fraunhofer Institut gaan een langdurige samenwerking aan rond toegepaste, technologische wetenschap. De eerste stap is de oprichting van een Fraunhofer Project Center op de campus van de UT. Ook onderzoekers van Hogeschool Saxion worden daarbij betrokken
  27 augustus - Nederlandse kennisinstellingen willen geld aantrekken van institutionele beleggers. De acht grootste campussen hebben de handen ineengeslagen voor het oprichten van een gezamenlijk fonds dat onder meer de Europese Investeringsbank en pensioenfondsen moet verleiden tot investeren.
  (foto: public domain)
  21 augustus - Het door D66 in 2014 afgedwongen Toekomstfonds gaat in september een krediet beschikbaar stellen voor hoogwaardige onderzoeksinstellingen. €40 miljoen komt er beschikbaar voor leningen die minimaal €1 miljoen en maximaal €15 miljoen per aanvraag mogen bedragen.
  (foto: Michael Daddino)
  13 augustus - Hoe wordt de wetenschap echt onderdeel van de besluitvorming in het Witte Huis? Die vraag stelde Matthew Chapman zich in 2007. Hij bedacht ScienceDebate om presidentskandidaten hiertoe uit te dagen. Gaat het deze verkiezingen dan echt tot een debat komen?
  12 augustus - Horizon 2020 is inmiddels ruim een jaar onderweg. Wie scoorden het best in het onderzoeksprogramma van de EU? Nikolas Floratos maakte de balans op. Grote landen als Duitsland en Groot-Brittannië halen het meeste geld op, maar ook Nederland scoort zeer goed.
  Weergave van zonnewind rond komeet Chury (Zuse-Institut Berlin)
  5 augustus - Hoe werkt de ‘zonnewind’ van elektrische deeltjes vanaf onze ster uit op een komeet die langs vliegt? “De voortdurende strijd met die wind boetseert de staart van water-ionen van de komeet,” vertellen de onderzoekers van sonde Rosetta. Zij kunnen nu analyseren wat er in de opwarmende atmosfeer van komeet Chury gebeurt.
  31 juli - Levert Juncker? Na 9 maanden van zijn activistische Europese Commissie maakt LERU-voorman Kurt Deketelaere een eerste balans op. “The departure of Anne Glover in November and the plundering of the Horizon 2020 budget by the European Fund for Strategic Investments this spring triggered two wars.” Gelukkig is er Carlos Moedas.
  (foto: Alexander Drachmann)
  9 juni - De KNAW heeft haar juryrapport ingeleverd over de 12000 vragen voor de Wetenschapagenda. “Meer dan zestig wetenschappers hebben hun agenda’s schoongeveegd om zich over de vragen te ontfermen. De meesten van hen deden dat met toenemend plezier,” zegt President José van Dijck.
  3 juni - De deeltjesversneller van CERN is weer aan het werk en doet dat de komende drie jaar 24 uur per dag en 7 dagen per week. Nu met bijna een verdubbeling van energie in vergelijking met de eerste run, een ongeëvenaarde 13TeV. “Met de hogere energie gaan we een volledig onbekend gebied in.”
  28 mei - Patiënten met een paniekstoornis hebben meer kans op een paniekaanval als ze regelmatig roken. Bij hun behandeling moet stoppen met roken dan ook een prioriteit worden, zo blijkt uit promotieonderzoek van Inge Knuts van het Maastricht UMC+.
  (foto: Kliek)
  28 mei - FOM en Unilever starten samen fundamenteel en tegelijk heel tastbaar onderzoek naar hybride zachte materialen. "Veel voedings- en consumentenproducten, zoals mayonaise, bestaan uit complexe mengsels van verschillende materialen. We willen deze producten verbeteren.”
  21 mei - Volgens de KNAW moet er scherp aan de wind gezeild worden om de Nederlandse religiewetenschap en theologie in de toekomst goed op de kaart te houden. Beide velden worstelen al 20 jaar met bezuinigingen en versnippering. Kwaliteit en relevantie dreigen daardoor in gevaar te komen.
  (foto: Marvis75)
  20 mei - Nu de Wetenschapsagenda langzaam vorm krijgt, waarschuwt TU Delft en 3TU-voorzitter Dirk Jan van den Berg voor al te veel optimisme. “Financiering wordt besproken in termen van topsectoren en de Wetenschapsagenda. Tegelijkertijd wordt de hoogte van die financiering als een gegeven gezien.”