• A
 • A
 • Dossier R&D
  111 artikelen  
  15 april - De verschillen in onderzoekprestaties in Europa zijn groot. Volgens de European Research and Innovation Area Board (Eriab) moet de Europese Commissie in beleidsplannen daarmee rekening houden. UM-rector Luc Soete pleit voor onderscheid tussen goed en minder presterende landen.
  (Foto's: Pascal ten Have)
  15 april - Het was feest in Hannover. Toppers van onderzoek, toepassing, HBO en WO lieten op de Messe in het Glass House van ScienceGuide en PBT het beste zien aan technologisch vernuft. Met een geniale Rus, een innovatieve medische prof, een CoE in energie, robots uit TU en HBO, nanotech, een zonnewagen en 'die Kanzlerin'.
  Rik Torfs
  14 april - De Vlaamse universiteiten maken zich bijzonder ongerust. De Europese Commissie heeft namelijk een burgerinitiatief ontvankelijk verklaard, dat financiering van wetenschappelijk onderzoek met embryonale stamcellen wil verbieden. Rector Rik Torfs (Leuven) noemt dit “bijzonder bedreigend.”
  foto: Pascal ten Have
  7 april - “Nieuwe materialen gaan voor fundamentele veranderingen zorgen en het mooiste is dat we ze zelf kunnen ontwerpen. Wil je een transparant metaal, dan kan dat binnenkort,” vertelt High Tech Hero Dave Blank aan de bezoekers van het Glass House van ScienceGuide en PBT op de Hannover Messe.
  (foto: Quapan)
  7 april - “Het is geweldig dat UT-alumnus Gerard Sanderink investeert in de regionale ontwikkeling.”UTwente-voorman Victor van der Chijs verwelkomt de plannen voor een groot technologiecentrum waar bedrijven met hun specifieke onderzoeksvragen terecht kunnen.
  7 april - Ze deed het chique, maar Angela Merkel zette Nederland en Rutte wel even op hun nummer. Bij de opening van de Hannover Messe sprak zij over kennis, R&D en het grote wereldtoneel.
  1 april - Universiteiten moeten voor iedere euro die zij krijgen uit hun tweede en derde geldstroom, zoals uit Europese fondsen, gemiddeld €0.74 toeleggen uit hun eerste geldstroom. Succes door hoge kwaliteit van onderzoek zet daarom druk op de eigen investeringsmiddelen.
  1 april - Het nieuwe Standaard Evaluatie Protocol is een belangrijke concrete stap om de perverse prikkels in de wetenschap uit te roeien. Er kan niettemin nog meer gedaan worden op dat punt, laten Leonie van Drooge en Stefan de Jong van het Rathenau Instituut zien.
  De ESA-sonde Rosetta
  26 maart - SRON-directeur Roel Gathier is de nieuwe voorzitter van de commissie die beslist over de missies in het heelal die Europa gezamenlijk onderneemt. Daar staat de komende jaren veel spannends op de agenda, zoals de recente Rosetta-sonde die op een komeet moet landen, al laat zien.
  24 maart - Het aantal publicaties is niet langer criterium voor kwaliteit bij de onderzoekvisitaties. In het nieuwe protocol daarvoor komt ook meer aandacht voor de maatschappelijke relevantie van het wetenschappelijk onderzoek en voor het thema integriteit daarin.
  24 maart - In maatschappelijke discussies rond schaliegas en klimaatverandering is het vertrouwen in wetenschap niet altijd onomstreden. “Beleidsmakers zouden wetenschappelijke uitkomsten niet zekerder voor moeten stellen dan ze zijn,” stelt Rathenau-onderzoeker Geert Munnichs.
  19 maart - De afgelopen jaren zijn steeds meer genen ontdekt waarin erfelijke mutaties leiden tot blindheid. Die kennis heeft geleid tot nieuwe experimentele behandelingen zoals geïmplanteerde chips die op de hersenen worden aangesloten en gen- en stamceltherapie. De eerste blinde muizen kunnen al weer zien.
  foto: Fernando Nunes
  17 maart - “Er steekt me helemaal niets.” Prof. Wouter Buikhuisen is een sereen mens. Wel wil hij het gesprek met de KNAW aangaan die hem weinig steun gunde. President Hans Clevers zet zijn deur open.
  17 maart - De uitgaven van de Rijksoverheid aan wetenschappelijk onderzoek blijven dalen. In 2014 besteden de ministeries €4,5 miljard aan onderzoek. Dat bedrag zal de komende jaren teruglopen, naar €4,1 miljard in 2018. Tussen 2012 en 2018 dalen deze investeringen met 12.1%.
  10 maart - Octrooien uit Nederlands wetenschappelijk onderzoek worden goed benut en komen vaak terecht bij bedrijven. Geld verdienen aan octrooien doen kennisinstellingen nog nauwelijks, de meerwaarde zit vooral in de intensivering van samenwerking met bedrijven, laat een nieuwe analyse zien.