• A
 • A
 • Dossier R&D
  227 artikelen  
  (foto: Alexander Drachmann)
  9 juni - De KNAW heeft haar juryrapport ingeleverd over de 12000 vragen voor de Wetenschapagenda. “Meer dan zestig wetenschappers hebben hun agenda’s schoongeveegd om zich over de vragen te ontfermen. De meesten van hen deden dat met toenemend plezier,” zegt President José van Dijck.
  3 juni - De deeltjesversneller van CERN is weer aan het werk en doet dat de komende drie jaar 24 uur per dag en 7 dagen per week. Nu met bijna een verdubbeling van energie in vergelijking met de eerste run, een ongeëvenaarde 13TeV. “Met de hogere energie gaan we een volledig onbekend gebied in.”
  28 mei - Patiënten met een paniekstoornis hebben meer kans op een paniekaanval als ze regelmatig roken. Bij hun behandeling moet stoppen met roken dan ook een prioriteit worden, zo blijkt uit promotieonderzoek van Inge Knuts van het Maastricht UMC+.
  (foto: Kliek)
  28 mei - FOM en Unilever starten samen fundamenteel en tegelijk heel tastbaar onderzoek naar hybride zachte materialen. "Veel voedings- en consumentenproducten, zoals mayonaise, bestaan uit complexe mengsels van verschillende materialen. We willen deze producten verbeteren.”
  21 mei - Volgens de KNAW moet er scherp aan de wind gezeild worden om de Nederlandse religiewetenschap en theologie in de toekomst goed op de kaart te houden. Beide velden worstelen al 20 jaar met bezuinigingen en versnippering. Kwaliteit en relevantie dreigen daardoor in gevaar te komen.
  (foto: Marvis75)
  20 mei - Nu de Wetenschapsagenda langzaam vorm krijgt, waarschuwt TU Delft en 3TU-voorzitter Dirk Jan van den Berg voor al te veel optimisme. “Financiering wordt besproken in termen van topsectoren en de Wetenschapsagenda. Tegelijkertijd wordt de hoogte van die financiering als een gegeven gezien.”
  15 mei - “There were no Greek astronauts. So I chose another path - astronomy.” Recent benoemd KNAW-lid, Chryssa Kouveliotou vertelt in een blog op de site van de NASA over haar fascinatie voor astronomie en de weg die zij heeft afgelegd om astrofysicus te worden.
  (foto: UCL)
  1 mei - “Nederland is een groot voorbeeld voor Europa, jullie kunnen je vergelijken met hele grote landen.” Eurocommissaris Carlos Moedas was in debat met de studenten van de UvA, in Room for Discussion over kennis en innovatie in Europa lovend over ons land.
  Foto Universiteit Maastricht
  29 april - Koning Willem Alexander zag bij de Universiteit Maastricht de laatste ontwikkelingen in de regeneratieve geneeskunde. Juist op dat terrein is sprake van innovatieve vormen van samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderzoek, zoals Brightlands in Hannover op de Wissenstag presenteerde.
  (foto: European Council)
  24 april - De opwinding is groot in Brussel. Probeert Juncker buiten het EP om zijn grote investeringsplan erdoor te jassen? "This is a black day for the EP: the EIB and the EC just make a mockery of the EP,” foetert de LERU nu al.
  22 april - Op de Wissenstag tijdens de Hannover Messe 2015 brachten ScienceGuide en Platform Bèta Techniek de mooiste voorbeelden uit de driehoek van kennis, bedrijfsleven en maatschappij bij elkaar. Van kometenlander Koen Geurts tot FOM-talent uit India.
  (foto: Geralt)
  14 april - Na de schrik die de Wetenschapsvisie bij NWO opriep, is nu een modus gevonden constructief verder te gaan. “NWO zal samenwerking en samenhang bevorderen: tussen onderzoekers, disciplines, universiteiten en kennisinstellingen onderling, tussen nationaal en internationaal, wetenschap en belanghebbenden in de samenleving.”
  10 april - De provincie Groningen investeert fors in de Energy Valley en wil toonaangevend zijn in vraagstukken rond duurzame energievoorziening. Ook de Hanzehogeschool draagt daar met de Energy Academy en een Center of Expertise aan bij. Op de Wissenstag in Hannover tonen zij hun best practices.
  (foto: Public Domain)
  9 april - In het kader van Europa 2020 wil Nederland in 2020 2,5% van het BBP uitgeven aan R&D. Die doelstelling wordt vooralsnog niet gehaald, schrijven Jan van Steen en Jasper van Deuten van het Rathenau Instituut. Ministeries moeten daartoe meer gezamenlijk gaan optrekken.
  (foto: Willtron)
  9 april - Hoewel de investeringen de komende jaren teruglopen, is de Nederlandse overheid is nog steeds veruit de grootste financier van wetenschap en innovatie. R&D-uitgaven dalen voor categorieën als industrie (-18%), gezondheid (-32%) en technologische doelen (-40%). Europa blijkt de reddingsboei.