• A
 • A
 • Dossier R&D
  141 artikelen  
  Joep Lange (foto: TasP Workshop)
  18 juli - De oud-president van de International AIDS Society, prof. Joep Lange van het AMC, stierf aan boord van het vliegtuig dat boven Oekraïne werd neergehaald. Voor de wetenschap en miljoenen patiënten een ongekend verlies.
  (foto: net_effekt)
  14 juli - Knooppunten van HO-kennis als science parks zijn aanjagers van groei en werk. Juist in de sombere fase van de afgelopen drie jaar is daar de werkgelegenheid met 18% toegenomen naar bijna 40.000 arbeidsplaatsen.
  10 juli - “Dit rapport is meer dan Food for thought, het is a call to do better,” zegt Rob Hamer, directeur R&D bij Unilever. De AWT onderzocht waar Nederland zou kunnen leren van het Britse technologiebeleid en prijst de betrokkenheid van de Britse overheid op dit gebied.
  (foto: Alex E. Proimos)
  4 juli - Politiek gevoelige, wetenschappelijke conclusies omtrent broeikasgas-emissies die de samenvatting van de IPCC dit voorjaar niet haalden, zijn alsnog nu te lezen in Science. Het betreft onder meer de bevindingen van de Tilburgse hoogleraar Reyer Gerlagh.
  (foto: Andre Pipa)
  3 juli - Wat betekent klimaatverandering voor Nederland? Het is een complexe vraag, die UU-oceanograaf Henk Dijkstra bezighoudt. De gigantische hoeveelheid data die zijn onderzoek vereist, kan niet met één supercomputer worden verwerkt. Internationale samenwerking is onmisbaar.
  (foto: Umberto Salvagnin)
  2 juli - Een complete FOM-onderzoeksgroep maakt de overstap van Amsterdam naar Maastricht, om met moleculaire informatie te gaan werken aan de ontwikkeling van ‘personalized medicine’. Hun nieuwe M4I instituut gaat zo de gezondheidszorg van de toekomst technologisch verkennen.
  (foto: Howard Lake)
  2 juli - Op Prinsjesdag komt het kabinet met een Toekomstfonds voor investeringen in R&D, kennisintensief MKB en slimme duurzaamheid. Wat gaat dat doen? Stelt het wat voor? Gaan WO en HBO ervan profiteren?
  1 juli - Landen met een goede naam over hun mensenrechten reageren vaak geïrriteerd als zij dan toch onder kritiek komen te liggen. Vooral Nederland doet dan al gauw aangebrand en verontwaardigd, laat het proefschrift van Jasper Krommendijk (UM) zien.
  27 juni - Nikhef en CERN starten het 'Nikhef-CERN Business Incubation Centre'. Dit Incubation Centre zal kleine bedrijven en ondernemers steunen in het vertalen van innovatieve, mede op CERN ontwikkelde technologieën in levensvatbare en winstgevende bedrijven in Nederland.
  26 juni - Sander Dekker heeft in Japan op het Elsevier Research Forum zijn visie op de noodzaak van open access op tafel gelegd. "This is all paid for by the general population – which funds these studies through taxpayers’ money, but can’t review the results."
  26 juni - Europa is meer en meer een bron van investeringen in Nederlands vernuft. Onderzoekers uit ons landen wisten tussen 2007 en 2013 €3,4 miljard ‘binnen te halen’, anderhalf maal wat Nederland bijdraagt aan deze EU-uitgaven. Zo’n 50% hiervan komt terecht in het hoger onderwijs, 20% bij onderzoeksinstellingen en ook 20% bij bedrijven
  (foto: Infocux Technologies)
  23 juni - Data goed archiveren én publiceren wordt van steeds groter belang. Het 3TU Datacentrum wil deze ontwikkeling bij onderzoekers en beleidsmakers onder de aandacht brengen. “Als mijn onderzoeksgroep geen data kan overleggen, zijn we eigenlijk al schuldig bevonden,” zegt prof. dr. Bert Meijer (NWO).
  20 juni - Hoe ziet de islamitische wereld er uit in 2030, is het een enorme machtsfactor of een marginale speler? Prof. Maurits Berger schetst op De Haagse Hogeschool de belangrijkste ontwikkelingen en doet een voorzichtige voorspelling. “Expect the unexpected.”
  (foto: The Akermarks)
  18 juni - De dynamiek gaat bij de KNAW een slag omhoog. “Onze leden geven een signaal af: ‘betrek ons daar nog meer bij!’” vertelt directeur Hans Chang. En dat moet ook, “Wij zijn hun ‘huis van de wetenschap’.”
  (foto: Bart Luyckx)
  16 juni - Publieke kennisinstellingen als het KNMI, RIKILT, NFI en het NVI moeten zich weer meer op hun kerntaken gaan richten, stelt het Rathenau Instituut in een nieuw rapport. “We constateren dat de instellingen kwetsbaar zijn geworden voor beschuldigingen van oneerlijke concurrentie.”