• A
 • A
 • Dossier R&D
  77 artikelen  
  15 september - Ondernemers en wetenschappers, verenigd in de Kenniscoalitie, slaan de handen ineen in een oproep aan de politiek. Vandaag presenteert de Kenniscoalitie een Investeringsagenda en een Portfolio voor onderzoek en innovatie en pleit voor een jaarlijkse investering van €1 miljard.
  (foto: fdecomité)
  31 augustus - Wat kan Nederland van andere landen leren waar het het aantrekken van R&D-investeringen betreft? De AWTI liet Technopolis een kijkje nemen bij vijf voorbeeldlanden. In sommige gevallen is de overheid meer dan een facilitator, maar wordt er direct deelgenomen in een “innovation ecosystem.”
  25 augustus - De Europese Unie wil de positie van jonge wetenschappers verbeteren. Zo kan de EU succesvol blijven in de wetenschap en een ‘brain drain’ voorkomen. Nederland wil dat de EU-lidstaten jonge onderzoekers beter begeleiden naar een baan buiten de wetenschap, bleek tijdens de Europese Raad.
  (foto: UCL Mathematical and Physical Science)
  11 juli - Een ‘maatschappelijke incubator’ moet bijdragen aan het inpassen van beloftevolle technologieën in de samenleving. In opdracht van NanoNextNL verkende het Rathenau Instituut welke kansen hier liggen. “Een incubator kan maatschappelijke stakeholders en organisaties meer zicht geven op hun rol in innovatieprocessen.”
  9 juni - Het Nederlandse bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid investeren gezamenlijk €134 miljoen in tien toonaangevende onderzoeksprojecten. Het kabinet stelt daar speciaal renteloze leningen voor beschikbaar. Hierdoor kan SURF de langverwachte investering doen in de supercomputer.
  8 juni - Hoe organiseren toponderzoeksgroepen zich en welke rol speelt het excellentiebeleid in die dynamiek? Rathenau Instituut legde vier van zulke teams onder de loep. “De studie laat zien dat onderzoeksgroepen zich als collectief richten op het verwerven van persoonsgebonden financiering.”
  3 juni - De Nijmeegse hoogleraar Stan Gielen wordt de voorzitter van het vernieuwde NWO. Hij is hoogleraar biofysica en decaan van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit. Hij is nu al voorzitter van Nikhef.
  19 mei - “FOM bestaat niet om FOM zelf. Het gaat om de natuurkunde.” Na 70 jaar houdt de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie er mee op. Niek Lopes Cardozo en Christa Hooijer blikken terug en kijken vooruit. “Het gaat er om een cultuur te creëren waarin als we iets mooie wetenschap vinden, we het de kans kunnen geven.”
  18 mei - Nederland blijft niet alleen achter in investeringen in kennis, de publieke uitgaven voor R&D dalen zelfs sinds 2014. De Europese Raad raadt het kabinet in zijn advies over de begroting en het beleid voor 2017 en volgende jaren scherp aan hier duidelijk verandering in te brengen.
  17 mei - De meest precieze atoomklokken meten de tijd met een afwijking van 1 seconde in 15 miljard jaar. Zou het nog nauwkeuriger kunnen? Ja, zeggen Duitse fysici nu. Tot tien maal preciezer, als het aan hen ligt.
  11 mei - Promovendus Eduard Schmidt is verbolgen dat de Rijksuniversiteit Groningen 850 promovendi als student gaat aanstellen. “Of wetenschappelijk toptalent straks nog voor de RUG kiest, moet ik maar zien. Stiekem hoop ik van niet.” Bovendien zet Nederland zich op achterstand ten opzichte van landen om ons heen.
  (foto: Horia Varlan)
  22 april - Het kabinet wil dat onderzoeksprojecten die aansluiten bij de Nationale Wetenschapsagenda voorrang krijgen bij de toekenning van NWO-beurzen. Zo hoeft de realisering van die agenda geen extra geld te kosten. “Het begint wel met een visie en niet alleen met je hand ophouden.”
  19 april - Het kabinet heeft officieel bekend gemaakt dat de premier en minister Bussemaker naar de Wissenstag op de Hannover Messe komen, die ScienceGuide met zijn partners daar organiseert. Rutte “onderstreept de overtuiging dat innovatie juist tot stand komt als bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen en de overheid samenwerkingsverbanden aangaan."
  (foto: Images of Money)
  14 april - Terwijl de economie langzaam aantrekt, blijven de investeringen van de Nederlandse ministeries in onderzoek en kennisontwikkeling achter. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van het Rathenau Instituut hieromtrent.
  13 april - Onderzoekers van AMOLF hebben ontdekt hoe de biologische klok van een organisme stabiel tikt en dat ondanks dat de cellen van dat organisme groeien en zich delen. Met Amerikaanse collega’s ontwikkelden zij een wiskundig model dat dit verklaart, met inspiratie van Christiaan Huygens in de Gouden Eeuw.