• A
 • A
 • Dossier R&D
  210 artikelen  
  26 maart - Hans Clevers gaat als wetenschappelijk directeur de onderzoeksfunctie van het Prinses Máxima Centrum, het grootste kinderkankercentrum van Europa in opbouw, opzetten. Hij blijft als hoogleraar moleculaire genetica verbonden aan het UMCU.
  26 maart - “We weten inmiddels heel veel over losse stukjes.” Taalkundige Claartje Levelt wil als hoogleraar in Leiden nu vooral het geheel van hoe baby’s taal verwerven doorgronden. Uit onderzoek met biologen blijken opvallende overeenkomsten tussen de manier waarop baby’s taal leren en vogels zang leren, bijvoorbeeld.
  (foto: Salim Virji)
  24 maart - Drie conferenties en zo’n honderd vragen over tien thema’s moeten de Wetenschapsagenda helpen invullen, vertelt TU Delft voorzitter Dirk Jan van den Berg. Hij ziet een speciale rol weggelegd voor de 3TU daarin en men moet niet denken “oh hemel, wat is dit nu weer en wat een gedoe.”
  19 maart - “Kijkend naar DWDD lijkt het opstellen van de wetenschapsagenda een volstrekt willekeurige schiettent van vragen te worden.” Fleur Jongepier, RU en Sem de Maagt, UU komen liever met een paar pregnante vragen voor het te laat is.
  17 maart - De Eerste Kamer doet een dag voor de Statenverkiezingen waar ze goed in is: uitkammen wat bewindslieden aan nieuwe regels doorvoeren willen. Het ‘promovendi-experment’ van OCW en VSNU wordt met een fijn mesje bewerkt: “betekent dat niet dat deze invoering feitelijk een directe verslechtering van de rechtspositie van nieuwe promovendi is?”
  Philae op komeet Chury (foto: ESA)
  12 maart - Ze gaan het gewoon proberen. Vandaag doen Koen Geurts en zijn DLR-collega’s de eerste poging om Philae op de bodem van komeet Chury weer wakker te schudden. “Hij krijgt nu twee keer zo veel zonne-energie als in november na de landing” en heeft 19 watt nodig om weer met aarde te kunnen praten.
  11 maart - Carlos Moedas heet in Brussel nu al ‘ster van het Juncker-team’. De jonge Portugees trekt het R&D-beleid en zette voor ScienceGuide en een groep EU-kenners zijn visie en ambities uiteen. “Het tekort aan vrouwen in de HO-top is schandelijk.”
  (foto: Nora Dibley)
  9 maart - Overstromingen door rivieren zullen in de toekomst veel meer mensen treffen en steeds grotere economische schade tot gevolg hebben. Dit is het gevolg van zowel klimaatverandering als toenemende economische ontwikkeling. Een nieuw instrument voor de analyses hiervan is door onder meer de UU gemaakt.
  4 maart - Een historisch moment voor de Nederlandse wetenschap. Met de hoogleraar comparatieve mediastudies José van Dijck treedt voor het eerst een vrouw aan als President van de KNAW. “Geestverruiming in het Trippenhuis.”
  24 februari - Meer dan 60 Europese wetenschappers en partners uit het bedrijfsleven maken een stappenplan voor de toepassing van grafeen in producten voor de markt. De Leidse scheikundige Grégory Schneider ziet een enorme toekomst voor grafeen en andere gelaagde materialen.
  (foto: Rijksoverheid)
  24 februari - “Investeren in R&D en kennis is essentieel voor Europa nu.” Eurozone-voorzitter Jeroen Dijsselbloem wil doorpakken nu Hellas voort wil en “Draghi tijd koopt.” Daarbij onderstreept hij: “al die jongeren zonder werk dat is toch onacceptabel.“
  (foto: ESA Rosetta)
  20 februari - Dezer dagen was sonde Rosetta dichterbij komeet Chury dan ooit tevoren. Tot op 6 kilometer van het steeds turbulentere oppervlak naderde hij met zijn camera’s en meetapparatuur. Afdaler Philae is desondanks nog niet gelokaliseerd, maar 70% van Chury is al in kaart gebracht. Wat komt er nog meer aan?
  12 februari - “Dat is vaker bij een reorganisatie dat het gaat schuren en piepen, wij als politiek moeten daar niet al te zenuwachtig van worden.” Sander Dekker houdt in de Kamer vol: NWO moet gekanteld worden. “Minder bureaucratie, dat moet de SP toch als muziek in de oren klinken.”
  9 februari - Onzichtbare donkere materie is vijf keer meer aanwezig in het universum dan ‘gewone’ materie, gemaakt van atomen. Maar is die ook bij ons in de buurt te vinden, in het melkwegstelsel? Ja, zo bewijst UvA-onderzoeker Gianfranco Bertone met een team van collega-astronomen nu.
  4 februari - “Kennis, kunde, kassa. Ik krijg het bijna niet uit mijn mond,” zegt Jet Bussemaker. Valorisatie van kennis is breder en rijker, van nieuwe leraren tot visies op radicaliserende jongeren, startups, patenten en nieuwe kennisketens van WO met HBO en MBO rond hun Centres of Expertise.