• A
 • A
 • Dossier R&D
  201 artikelen  
  24 februari - Meer dan 60 Europese wetenschappers en partners uit het bedrijfsleven maken een stappenplan voor de toepassing van grafeen in producten voor de markt. De Leidse scheikundige Grégory Schneider ziet een enorme toekomst voor grafeen en andere gelaagde materialen.
  (foto: Rijksoverheid)
  24 februari - “Investeren in R&D en kennis is essentieel voor Europa nu.” Eurozone-voorzitter Jeroen Dijsselbloem wil doorpakken nu Hellas voort wil en “Draghi tijd koopt.” Daarbij onderstreept hij: “al die jongeren zonder werk dat is toch onacceptabel.“
  (foto: ESA Rosetta)
  20 februari - Dezer dagen was sonde Rosetta dichterbij komeet Chury dan ooit tevoren. Tot op 6 kilometer van het steeds turbulentere oppervlak naderde hij met zijn camera’s en meetapparatuur. Afdaler Philae is desondanks nog niet gelokaliseerd, maar 70% van Chury is al in kaart gebracht. Wat komt er nog meer aan?
  12 februari - “Dat is vaker bij een reorganisatie dat het gaat schuren en piepen, wij als politiek moeten daar niet al te zenuwachtig van worden.” Sander Dekker houdt in de Kamer vol: NWO moet gekanteld worden. “Minder bureaucratie, dat moet de SP toch als muziek in de oren klinken.”
  9 februari - Onzichtbare donkere materie is vijf keer meer aanwezig in het universum dan ‘gewone’ materie, gemaakt van atomen. Maar is die ook bij ons in de buurt te vinden, in het melkwegstelsel? Ja, zo bewijst UvA-onderzoeker Gianfranco Bertone met een team van collega-astronomen nu.
  4 februari - “Kennis, kunde, kassa. Ik krijg het bijna niet uit mijn mond,” zegt Jet Bussemaker. Valorisatie van kennis is breder en rijker, van nieuwe leraren tot visies op radicaliserende jongeren, startups, patenten en nieuwe kennisketens van WO met HBO en MBO rond hun Centres of Expertise.
  4 februari - De universiteiten schieten tekort bij de beloofde financiering van toponderzoek, ondanks afspraken met de Tweede Kamer en OCW. “Het is frustrerend te moeten constateren dat sommige instellingen hun verplichtingen niet serieus nemen,” zeggen de Onderzoekscholen.
  Muziek van Josquin des Prez
  2 februari - Waarom zijn mensen ‘muzikaal’ en hebben ze muziek? De zoektocht hiernaar staat centraal in het themanummer van Philosophical Transactions, het oudste wetenschappelijke tijdschrift ter wereld. Dit jaar is het 350 jaar oud en UvA hoogleraar Henkjan Honing brengt er zijn nieuwste inzichten in.
  29 januari - “Ik heb nooit over kanteling gesproken. Het is ook een begrip waar ik me helemaal niet thuis bij voel.” Koos van der Steenhoven reageert in Tweede Kamer op kritiek ,dat hij NWO zou willen kantelen. Voorzitter van de Wetenschapsagenda Rinnooy Kan hoopt dat zijn werk zal leiden tot meer geld.
  28 januari - De verbinding van topkennis, hightech bedrijven en beleidsmakers wordt steeds uitdagender en intensiever, ziet Deutsche Messe vicepresident Marc Siemering. “De ‘Wissenstag’ 17 april 2015 is als nieuw evenement in Hannover ‘ein Superbeispiel’!”
  27 januari - Het bedrijfsleven wil dat het kabinet nog eens kritisch kijkt naar de eigen Wetenschapsvisie. Best practices als FOM moeten eerder tot voorbeeld en impuls strekken dan in schaalvergroting verdampen, schrijft VNO-NCW aan de Kamer. “De financiële inzet is naar onze opvatting niet voldoende,” bovendien.
  27 januari - “Voor ‘problem-setting’ wetenschap lijkt in tegenstelling tot ‘problem-solving’ wetenschap weinig ruimte te zijn.” Twee jonge filosofen dagen de Kamer uit de Wetenschapsvisie een slag dieper en concreter te maken. Niets is zo praktisch immers als een goede filosofie.
  27 januari - De Portugese Eurocommissaris voor R&D, Carlos Moedas, stelt hoge eigen en heeft hoge verwachtingen van wat Nederland in het Europees kennisbeleid, bij innovatie en onderzoek kan inbrengen. Vurig steunt hij de aanzet van Sander Dekker ten aan zien van open access.
  Luc Soete (foto: UNU MERIT)
  20 januari - Rector Luc Soete van Maastricht wil dat NWO geïntegreerd wordt in Europese onderzoekfinanciering. Dit betekent dat er meer geld geïnvesteerd kan worden in Nederlands onderzoek, want men hoeft zich daarbij dan niet aan de 3% norm voor het overheidstekort te houden. “NWO moet worden afgeschaft.”
  16 januari - Junckers rechterhand, Frans Timmermans, wil de onrust van de universiteiten over dreigende bezuinigingen op Horizon2020 wegnemen. Tegen ScienceGuide zei hij bij zijn eredoctoraat in Maastricht dat “Karl Dittrich zich geen zorgen hoeft te maken.”