• A
 • A
 • 22 juni - Minister Bussemaker wijst Paul van Meenen (D66) erop dat er geen gemeenschapsgeld naar de ontwikkeling van een campus van de RUG in het Chinese Yantai gaat. De minister reageert daarmee op Kamervragen naar aanleiding van het bericht dat er €2 miljoen gemoeid zou zijn met de voorbereidingen van de campus.
  21 juni - De VVD heeft een nieuwe bestemming gevonden voor de opbrengsten van het leenstelsel. Pieter Duisenberg (VVD) wil dat een deel van de eerste vrijkomende middelen van het studievoorschot naar de tekorten gaan bij technische universiteiten. Het hbo bekijkt deze ontwikkeling met zorg en bezuinigt alvast.
  Opinie
  21 juni - Om de twee weken schrijven bestuurders elkaar over de uitdagingen waar zij in hun instelling voor staan. Speciaal voor de nieuwsbrief over het binaire stelsel deelt Kees Boele (HAN) zijn gedachten met Jet de Ranitz (Inholland) over waar het schuurt tussen hogeschool en universiteit.
  14 juni - De uitbreiding van het promotierecht is een feit. Maar over de praktische uitvoering hebben Rens Vliegenthart (DJA) en Rolf van Wegberg (PNN) nog een hartig woordje te wisselen met de universiteiten. "Een goede onderzoeker is nog geen goede begeleider."
  Nieuwsbrief
  21 juni - Deze week staat de nieuwsbrief in het teken van het binaire systeem. Met onder meer Kees Boele (HAN) die stelt dat we 'Veerman' weer meer ter harte moeten nemen. Lectoren en de uitbreiding van het promotierecht. Verschillen tussen Vlaanderen en Nederland en de verschillende smaken bij de pabo.
  15 juni - Het sociaal leenstelsel blijkt bij nader inzien toch niet zo sociaal. De hoge werkdruk op universiteiten duwt onderzoekers naar het hbo. Brian Nosek wil idealisten kans bieden zelf een publicatienetwerk op te zetten en de hybride routes naar het docentschap in het mbo. De Nieuwsbrief van 14 juni.
  23 juni - “Uiteindelijk is tijd voor docenten het belangrijkste om onderwijsinnovatie te stimuleren,” zegt onderwijsadviseur Ank Boersma (Hanzehogeschool). Zij ziet hoe blended learning zich meer en meer verspreid door de hogeschool.
  22 juni - Er wordt door studenten en alumni van de Hogeschool Rotterdam heel veel kunst gemaakt. Veel daarvan hangt in de gebouwen van de hogeschool. Wie dat wil kan nu ook online alle werken bezichtigen.
  21 juni - Voor de Vlaamse hogescholen zouden er eigenlijk rustiger tijden moeten aanbreken, nu verschillende hogeschoolopleidingen eindelijk zijn overgedragen aan de universiteiten. Toch worstelt Pascale de Groote (vz. hogescholenkoepel Vlhora) met een enigszins wrang gevoel: “Die opleidingen boeten in qua praktijkgerichtheid.”
  16 juni - How will higher education look like in 2040? What is China doing for educatin in Africa? What is the Dutch solution to sea levels rising? Should America be making facts great again? And, what is happening with university campuses in Latin America? This week's On the Agenda.
  21 juni - Bij complexe sociale problemen kan artistiek onderzoek een zinvolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe inzichten en perspectieven. Dat stellen Anke Coumans (Hanze) en Ingrid Schuffelers (HKU) in een bijdrage aan ScienceGuide.
  19 juni - “People have had enough of experts”, zei de Britse politicus Michael Gove in 2016 aangaande de wetenschappers die meededen in het Brexit-debat. Deze uitspraak en het sentiment dat er bij hoort hebben academische wereld duidelijk geraakt, zo bleek ook bij het KNAW-symposium over vertrouwen in de wetenschap.
  21 juni - Op 4 september aanstaande vinden overal in Nederland de academisch jaaropeningen plaats. Voor ScienceGuide reden om terug te blikken. Wie waren volgens u afgelopen collegejaar bepalend in hoger onderwijs en wetenschap? Laat het ons weten.
  3 mei - Hoofdredacteur Sicco de Knecht besteedt de maand juli dit jaar nabij het meer van Genève aan een projectmaand bij de Fondation Brocher. In het multidisciplinaire project onderzoekt hij met een team van jonge wetenschappers de voor- en nadelen van de ‘labeling van geestesziekten’. Hij houdt hierover een blog bij.