• A
 • A
 • 20 april - Mbo, hbo en wo zijn onvoldoende flexibel en responsief tegenover de leerbehoeften van volwassenen in Nederland. Het OECD-Skills Strategy Report voor Nederland laat zien dat de Nederlandse economie er weliswaar goed voor staat, maar dat overheid en onderwijs niet op de lauweren mogen rusten.
  18 april - In navolging van onder meer de Bill & Melinda Gates Foundation lijkt ook de Europese Commissie een eigen platform voor wetenschappelijke publicaties te overwegen. Oud-bibliothecaris Leo Waaijers vermoed dat het plan geboren is, omdat uitgeverijen te langzaam handelen.
  Opinie
  18 april - Gaat het wel goed bij de inspectie? Dat vraagt onderwijshoogleraar Paul Kirschner zich af. Hij uit zijn zorgen over het veelvuldig aanhalen van de onderwijsmythe 'leerstijlen' in het onlangs verschenen rapport van de Inspectie: 'De Staat van het Onderwijs'.
  7 april - Wat gaat digitalisering in het hoger onderwijs ons brengen, en voor welke belangrijke keuzes staan we? Jet de Ranitz en Ad de Graaf reageren op de vragen die eerder op ScienceGuide werden gesteld.
  Nieuwsbrief
  20 april - De Nieuwsbrief van 19 april met Ferdinand Mertens over beleidsmaatregelen als het Lerarenregister, Paul Kirschner over Onderwijs2032 en leerstijlen, Farid Tabarki als helpende hand bij de Hogeschool Rotterdam en alles over de March for Science op 22 april in Amsterdam.
  13 april - Robbert Dijkgraaf wenst meer ambitie van Nederland als kennisland, Jet Bussemaker blikt terug op haar ministerschap, de Staat van het Onderwijs werpt kritische blik op selectieve opleidingen en ius promovendi onderwerp van debat in de Senaat. U leest dit en meer in onze Nieuwsbrief.
  20 april - Een nieuwe brief van Kees Boele (HAN) aan zijn collega Jet de Ranitz (Inholland). Dit maal over de worsteling van Boele met het wel of niet meedoen aan de Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK). “Ik merk in mijn hogeschool verdeeldheid. Ook tussen de belangrijke gremia van toezichthouder en medezeggenschap.”
  20 april - De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) ziet digitalisering als een kans om lessen te verrijken. Bij de opleiding docent theater veel aandacht voor internationalisering door uitwisseling studenten en docenten en (wereld)stages.
  18 april - Aanstaande zaterdag moet het Museumplein zich vullen met wetenschappers en zij die de wetenschap een warm hart toedragen. De ‘March for Science’ krijgt veel steun maar sommige partijen willen hun naam er niet officieel mee verbinden.
  13 april - This week's On the Agenda with the use of big data driving universities, student activism is back on the rise, the sorrow of China's boarding schools, India's Silicon Valley losing its edge, Europe funding data accelerator and all on Britain.
  18 april - Onderzoekers die veel publiceren zijn niet per se betere docenten. Dat blijkt uit een gerandomiseerd onderzoek dat uitgevoerd werd bij de Universiteit Maastricht. In de masterfase blijkt hoge publicatiekwaliteit wel een toegevoegde waarde te hebben.
  12 april - Onderzoekers die gebruik willen maken van grote faciliteiten als de radiotelescopen van de Square Kilometer Array moeten bij hun NWO Roadmap-aanvragen nu duidelijk aangeven welke ICT-infrastructuur zij nodig hebben. Voor SURF biedt die ontwikkeling veel nieuwe mogelijkheden.
  6 april - Tariq Sewbaransingh is voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de LSVb. Hij was tot voor kort student-lid van de niet onomstreden Commissie van den Donk en was tijdens de Amsterdamse Bunge- en Maagdenhuisbezettingen de voorzitter van de Centrale Studentenraad van de UvA.
  24 maart - De ‘onvolprezen duurzaamheidskampioen’ Unilever komt er niet goed van af in een artikel van de onderzoeksjournalisten bij Investico dat woensdag verscheen. De duurzaamheidscode van Unilever wordt dan wel ondersteund door wetenschappers, maar het lijkt toch vooral te gaan om creatieve definitievorming.