• A
 • A
 • 17 januari - Hoe zien de Britse plannen voor de aankomende Brexit eruit. In haar speech lichtte premier Theresa May vandaag de plannen toe. Britse universiteiten blijven graag internationaal samenwerken maar restricties op het gebied van immigratie zouden die plannen weleens in de weg kunnen staan.
  16 januari - Op het partijcongres heeft een krappe meerderheid van het CDA gestemd voor gratis OV voor studenten. Die keuze stelt de partij voor een dilemma, want in het verkiezingsprogramma zou de OV-kaart geschrapt worden om de basisbeurs in de bachelor in ere te herstellen.
  Opinie
  12 januari - Het zal mensen in het hoger onderwijs bekend klinken. Sinds de jaren negentig neemt vrijwel elk kabinet zich voor de lastendruk te verlagen. CDA-Kamerlid en ScienceGuide-columnist Pieter Omtzigt ziet hoe minister Kamp voorrekent hoe zijn ministerie hierin is geslaagd. Maar klopt die rekensom wel?
  12 januari - “In mijn visie op wereldburgerschap leren studenten hun bestaande en mogelijke identiteiten te onderzoeken in een globaal en lokaal perspectief. “ Volgens Saxion-onderzoeker en docent Bart van Haaster is het tijd voor een eigentijdse invulling van internationalisering en kosmopolitisme in het HBO.
  Nieuwsbrief
  28 december - In de top 5 van 2016 onze best gelezen artikelen met Gert Biesta over #Onderwijs2032, de onderwijsmonitor die schrik aanjoeg vanwege de instroom HO en reflecties op de prestatieafspraken met Frans van Vught.
  21 december - De speciale kersteditie van de Nieuwsbrief staat in het teken van de vraag: wat kunnen het hbo en wo van elkaar leren? Een extra dikke editie met dubbelinterviews, overzichten en terugblikken met verschillende stakeholders uit de kennissector.
  11 januari - Hogeschool Leiden heeft de ambitie om studenten 32 uur in de week te laten studeren op de eigen hogeschool. “Het is nodig om studenten succesvol te kunnen laten studeren,” legt voorzitter Sander van den Eijnden uit. “Het is natuurlijk geen bezigheidstherapie, het zal gaan om betekenisvolle programma’s.”
  11 januari - Honderd jongeren uit Rotterdam-Zuid die de komende jaren een pabo-opleiding gaan doen én afronden zijn verzekerd van een baan op één van de basisscholen in het Rotterdamse stadsdeel. “Het is mooi om op Zuid te beginnen met het overtuigen van de allerbeste leerlingen van een keuze voor de pabo.”
  13 januari - The first On the Agenda in 2017 with Japan's top-universities relying on their hospitals, South Africa's failing schools, Brexit might prompt an academic exodus, China is betting big on green energy, universities in need of reform and all eyes on India.
  5 januari - On the 15th of January the public consultation about the future of the Horizon 2020 will close. The Renowned German Helmholtz Association argues that the scientific programme should “focus on topics where Horizon 2020 can achieve its maximum European added value.”
  17 januari - Jaarlijks wordt drie miljard kilo textiel ingezameld. Veel wordt hergebruikt, maar niet alles is meer direct bruikbaar. Een door Saxion gepatenteerde techniek geeft ook dit textiel een tweede leven. “Dit is echt circulair waar we het over hebben,” zegt onderzoeker Gerrit Bouwhuis.
  16 januari - Vanwege nieuw Open Access-beleid van de Gates Foundation kan door hen bekostigd onderzoek niet in bladen als Nature en Science worden gepubliceerd. Gesprekken zijn gaande om dat toch mogelijk te maken.
  11 januari - Om de twee weken schrijven Jet de Ranitz (Inholland) en Kees Boele (HAN) elkaar over het reilen en zeilen bij hun hogeschool. In 2017 trapt Boele af met zijn vergelijking tussen besturen en dirigeren. “Hebben wij een partituur die we als hogeschool uitvoeren? Anders gezegd, zit er een componist achter?”
  9 januari - Wageningen University & Research staat in de vorige week gepubliceerde GreenMetric Ranking op de derde plaats. Wageningen steeg ten opzichte van vorig jaar maar liefst 29 plaatsen en is daarmee in deze ranglijst nu de duurzaamste universiteit van Nederland.