Kamer zet voorlopig streep door volgende ronde Groeifonds 

Nieuws | de redactie
19 maart 2024 | De Tweede Kamer stemt tegen het voortzetten van de volgende ronde van het Groeifonds. Er is nauwelijks steun in de Kamer om het Groeifonds ongemoeid te laten. NSC zegt ruimte te willen laten aan de formatietafel, waar komende weken zal worden besloten over de toekomst van het fonds.

D66 heeft vorige week bij een debat over het toekomstig verdienvermogen van Nederland twee moties ingediend om duidelijkheid te bieden over de volgende indienronde van het Groeifonds. D66-Kamerlid Joost Sneller wilde zo snel mogelijk duidelijkheid, juist nu veel consortia van bedrijven en kennisinstellingen bezig zijn met de vierde aanvraagronde van het Groeifonds. Uitstel en onzekerheid kan leiden tot het wegvallen van private co-investeringen en het opschorten van consortia, zo vreesde D66. Deze vierde ronde zou tegen de zomer moeten gaan lopen. Sneller krijgt echter geen meerderheid voor zijn voorstel om zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden. 

Handen af van het Groeifonds 

Ook werd door GroenLinks-PvdA en D66 een motie ingediend om in de toekomst niet te bezuinigen op het Groeifonds. In die portefeuille staat in totaal voor 8,2 miljard euro aan middelen gereserveerd om het verdienvermogen van de toekomst aan te jagen. Voor de vierde ronde van het Groeifonds is 3,4 miljard euro gereserveerd.

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

GroenLinks-PvdA en D66 wilden dat de regering deze bedragen ongemoeid zouden laten en dat het kabinet deze middelen zou blijven inzetten voor de innovatie van Nederland. Alleen GroenLinks-PvdA, VOLT, D66 en de SGP steunden deze motie.

NSC: Investeringen zijn belangrijk, maar nu niet 

In een stemverklaring zette Femke Zeedijk van NSC uiteen waarom haar partij tegen deze moties stemde. “Ook Nieuw Sociaal Contract vindt het belangrijk om te investeren in de toekomst van Nederland, ook door middel van het ondersteunen van innovatie, maar deze twee moties kunnen we helaas niet steunen. Tijdens de formatiegesprekken komende weken is het van belang dat we alle investeringen in Nederland op een rijtje zetten en vervolgens prioriteiten en tijdslijnen bepalen voor de komende jaren. Het doen van toezeggingen over het Groeifonds alleen past niet in de langetermijnbesluitvorming die nu nodig is.” 

Minister Dijkgraaf heeft onlangs op verzoek van de Kamer in kaart gebracht wat de gevolgen zijn voor het innovatiebeleid als er onder andere geen investeringen meer worden gedaan vanuit het Groeifonds.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK