• A
 • A
 • Ruben Claesen wordt correspondent in Vlaanderen

  - Met trots presenteert ScienceGuide vandaag de nieuwste aanwinst aan het team. Ruben Claesen, oud-hoofdredacteur van het VUB-blad ‘De Moeial’, gaat de gemeenschappelijke thema’s van Nederland en Vlaanderen in het hoger onderwijs en onderzoek in kaart brengen.

  Ruben Claesen (26) neemt het op zich om vanuit België de ogen en oren te zijn van ScienceGuide. Woonachtig in Brussel (“meer bepaald in Molenbeek”) houdt hij de ontwikkelingen in het hoger onderwijs en het onderzoek scherp in de gaten, met een grens overstijgende blik. De jurist Claesen is ervaren in de onderwijsjournalistiek, hiervoor was hij een aantal jaren hoofdredacteur van het universiteitsblad van de Vrije Universiteit Brussel, De Moeial.

  Voor universiteitsblad Folia (UvA) schreef hij recent nog een serie blogs waarin hij de eigenaardigheden van het Vlaamse onderwijssysteem blootlegde. In zijn rol voor ScienceGuide wil hij verder gaan dan dat. “Ik wil geen stukken schrijven die op maat gemaakt zijn van louter een Nederlands publiek, als ware het hoofdstukken uit het nog te schrijven boek ‘Belgisch hoger onderwijs voor dummies’.”

  Hij wil op zoek gaan naar de onderwerpen die Nederland en Vlaanderen samenbinden en in beeld brengen hoe de verschillende onderwijs- en onderzoeksruimten hier mee omgaan. Geen spreidstand maar een overkoepelende blik dus: “Ik denk de beentjes weer te kunnen sluiten door originele invalshoeken te behandelen die zowel België als Nederland interesseren.”

  Lees hier het debuut van Ruben Claesen over democratische rectorenverkiezingen.