Landt Schiaparelli veilig op Mars?

Nieuws | de redactie
19 oktober 2016 | Na het succes van Philea en Rosetta is de ESA – nu in samenwerking met de Russen – bezig om de Schiaparelli lander veilig op Mars neer te zetten. Doel: kijken of er tekenen van leven zijn. Vandaag zet Schiaparelli als alles goed gaat voet aan de grond op Mars.

Astronaut Buzz Aldrin riep de Amerikaanse presidentskandidaten eerder dit jaar al op om naar Mars te gaan. “A president who appeals to our higher angels and takes us closer to the heavenly body we call Mars will not only make history.”

Hoewel de eerste mens op Mars nog altijd ver weg lijkt, zet de ESA samen met de Russische collega’s van Roscosmos wel voet op de rode planeet. Dat zou voor het eerst zijn, want tot op heden zijn alleen de Amerikanen er in geslaagd op mars te landen. 

Het ExoMars programma bestaat uit twee delen. Het tweede deel van de missie zal in 2020 aan de slag gaan, maar begin dit jaar ging deel één van start. Het gaat hier om een Trace Gas Orbiter die Mars-lander Schiaparelli aflevert en zelf onderzoek doet aan de atmosfeer van Mars. De Trace Gas Orbiter gat op zoek naar sporen van methaan terwijl de lander op het oppervlak van Mars om metingen te doen.

De huidige omstandigheden op Mars – het oppervlak is droog en de straling is sterk – maakt het zeer onwaarschijnlijk dat er nu leven mogelijk is. De kans is groter dat er in eerste miljarden jaren nadat de rode planeet werd gevormd kans was op leven. De Trace Gas Orbiter heeft ten opzichte van eerdere missies meetapparatuur aan boord die het mogelijk moet maken veel nauwkeuriger mogelijke sporen van methaan te analyseren die kunnen duiden op vroeger leven. 

U kunt de landing vanaf 13.00 uur volgen op de livestream van ESA. Schiaparelli verwacht rond vijf uur echt voet op de rode planeet te zetten.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK