Braille voor cellen

Nieuws | de redactie
29 april 2015 | Koning Willem Alexander zag bij de Universiteit Maastricht de laatste ontwikkelingen in de regeneratieve geneeskunde. Juist op dat terrein is sprake van innovatieve vormen van samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderzoek, zoals Brightlands in Hannover op de Wissenstag presenteerde.

De Koning bracht een werkbezoek aan het instituut MERLN (Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine) en liet zich daarover informeren door universiteitshoogleraar prof. dr. Clemens van Blitterswijk. De onderzoeksgroep van Van Blitterswijk is gespecialiseerd in het ontwikkelen van nieuwe technologieën die toegepast kunnen worden in de regeneratieve geneeskunde. Hierbij gaat het onder andere om de ontwikkeling van ‘slimme’ biomaterialen die leiden tot weefselherstel via stamcellen van de patiënt zelf.

Heel de keten van valorisatie

Tijdens het werkbezoek werden drie klinisch relevante thema’s behandeld: regeneratie van het bewegingsapparaat, hart & vaten en organen. Bij elk thema werd getoond hoe de interactie tussen universiteiten, universitaire spin-offs en industrie een bijdrage kan leveren aan de levenskwaliteit, de kwaliteit van wetenschap en de kracht van de Nederlandse economie.

Willem Alexander sprak daarover door met wetenschappers en ondernemers die tijdens de verschillende stappen in dit proces aan bod komen. Dat loopt van het ontwikkelen van het idee, het omzetten van het idee in een spin-off bedrijf , zoals Materiomics, de overgang van spin-off naar de ontwikkeling van MKB dat producten verkoopt en de doorgroei naar een groot internationaal bedrijf met aanzienlijke omzet. Daarna keek hij rond in het laboratorium van MERLN, waar onderzoekers hem uitleg gaven over de verschillende technologieën die daar ontwikkeld worden, zoals 3D printing, intelligente botvervanging en ‘braille’ voor cellen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK