Sociale innovatie onderbelicht

Nieuws | de redactie
3 februari 2014 | Sociale innovatie zorgt voor dynamiek, experimenteerdrift, innovatieve verdienmodellen en actieve betrokkenheid bij de publieke zaak. Nederland loopt hiermee achter op het vooruitstrevende beleid van landen zoals Engeland en Australië, zo blijkt uit een advies van de AWT aan de regering.

Onlangs was het de Rotterdam School of Management al die in een rapport aangaf dat er in de topsectoren te veel aandacht was voor de technologische kant van innovatie en dat de focus ligt op R&D en patenten. In plaats daarvan zou er meer aandacht moeten komen voor sociale innovatie, zo stelden de onderzoekers van RSM.

Die roep om sociale innovatie krijgt nu bijval van de AWT.  “Een overheid moet  mensen ruimte geven innovatief te zijn. Dat betekent: nieuwe paden durven  betreden, vernieuwende initiatieven een kans geven en waar nodig ondersteunen”, stelt voorzitter Uri Rosenthal die daarbij nadrukkelijk wijst op gemeentes en provincies die in dat proces aan zet zijn.  

“Het beter benutten van de  innovatieve kracht van bedrijven én individuen biedt veel kansen en leidt  bovendien tot ondernemerschap en werkgelegenheid, ook bij sociale ondernemingen.” Het advies ‘De Kracht van Sociale Innovatie’ wordt vandaag aangeboden aan de ministers van EZ en OCW.

Nederland moet hard aan de slag

In Nederland richt sociale innovatie zich vooral op werkplekinnovatie en burgerparticipatie. Burgerparticipatie richt zich vooral op het behouden van publieke voorzieningen zoals zwembaden of buurtsupers, of op het onderling organiseren van zorg.

Landen die vooroplopen, zoals Engeland en Australië, gaan verder. Sociale  innovatie wordt daar ingezet bij de zoektocht naar oplossingen voor grote  maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering en een efficiëntere publieke dienstverlening. Nederland moet hard aan de slag om niet achter te blijven.

Kies voor sociale innovatie

Sociale innovatie moet een expliciet onderdeel worden van het overheidsbeleid, zo stelt  de AWT. Alleen dan kan Nederland aansluiting vinden bij de koplopers en kansen  optimaal benutten. Dat begint bij het hanteren van het begrip sociale innovatie, dat ook in andere landen wordt verstaan. Daarnaast is een open houding van de overheid nodig.

Organisaties en netwerken moeten over grenzen van sectoren, ministeries en  financiële regelingen heen kunnen experimenteren met nieuwe oplossingen voor sociale vraagstukken. Regelluwe ruimtes en samenwerkingsafspraken met de overheid kunnen hierbij stimulerend werken.

Benut topsectoren beter

De AWT adviseert om  sociale innovatie via het innovatiebeleid te stimuleren. Om dit effectief te doen is een goede infrastructuur, in de vorm van landelijke platforms rond maatschappelijke uitdagingen, nodig. Dit stimuleert ook de samenwerking met andere partijen zoals kennisinstellingen en bedrijven.

Om optimaal te kunnen profiteren van de al aanwezige kennis en ervaring stelt  de AWT voor samen te werken met initiatieven in het buitenland, zoals de Sociale  Innovatiefabriek in Vlaanderen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK