Verliest PVV onderwijsspecialist?

Nieuws | de redactie
5 juli 2012 | Nog vijf Kamerleden overwegen de PVV te verlaten vanwege het interne schrikbewind. Signalen in ‘het Haagse’ duiden er op dat ook HO-woordvoerder Harm Beertema Wilders de rug wil toekeren.

De twee opgestapte PVV’ers hebben aangegeven dat zij onder hunex-collega’s nog vijf geestverwanten tellen. Het betreft mensen dievanwege hun kennis en achtergrond in verschillende vakgebieden alsrelatief serieuze parlementariërs gelden. Ook deze zouden zichregelmatig geschoffeerd voelen en in hun politieke werk nietserieus genomen door de eigen partijleiding.

Half uur ruimte voor opmerkingen

Ook werd duidelijk dat de presentatie van het PVV-verkiezingsprogramma binnen die fractie totgrote onrust aanleiding gaf. Juist de als meer deskundig geldendeKamerleden stoorden zich zeer aan het feit dat hen de tekst tussenallerlei andere stukken ter lezing werd gegeven en ruimte wasgegund van een half uur voor eventuele opmerkingen.

In een overleg van de Tweede Kamer met minister Verhagen kwamnaar voren dat ook HO-woordvoerder Beertema inhoudelijk naar eenheel andere koers lijkt te zijn opgeschoven. De minister enKamerleden van andere partijen hoorden daar dan ook zeer vanop.

Het was al opgevallen dat Beertema de ‘boycot’ van eenTV-programma als Pauw en Witteman door zijn fractiegenoten haddoorbroken en daar aan de discussie deelnam. 

In een discussie over investeringen in innovatie en onderzoekbeaamde Beertema het grote belang en de positieve werking van deEuropese programma’s die kennisinstellingen en bedrijven in onsland extra ruimte geven voor investeringen met hoog innovatiefgehalte.

Minister Verhagen moest zich dan ook nog veel meer inzetten omzulke Europese middelen voor ons land te verwerven. Verhagen lietzich daarop ontvallen: “dat is een heel verstandig geluid, ik woudat dat bij uw partij vaker klonk.”

Geprezen om Europese opstelling

Deze scherpe observatie van de minister werd door anderen in hetoverleg natuurlijk meteen opgepakt. Beertema werd door collega’sgeprezen voor zijn constructieve Europese opstelling en anderenonderstreepten dat deze opstelling van de PVV van groot belang wasvoor ons land. De betrokken Kamerleden waren vooral verbaasd dat opdeze plaagstootjes verder geen echte reactie kwam.

In het informele gesprek rondom dit overleg met ministerVerhagen werd door de Kamerleden vastgesteld dat Beertema met dezeopstelling niet anders dan kon aangeven dat hij met de koers vanzijn partij zeer ongelukkig is. In het verkiezingsprogramma zijnbovendien elementen van beleid waar Beertema zich de voorbijeanderhalf jaar sterk voor heeft gemaakt nauwelijks terug tevinden.

Meest opvallend is wel dat het investeren ook vanuit Europa inwetenschap en onderzoek in dat program volstrekt niet aan de ordekomt. Het woord ‘wetenschap’ komt zelfs in de tekst van ‘húnBrussel, óns Nederland’ in het geheel niet voor. 

Update:

PVV-Kamerlid Harm Beertema meldt aan de redactie vanScienceGuide dat hij zijn fractie trouw blijft. Ook is hijniet van plan de ondeugende suggestie van minister Verhagen(EL&I) op te volgen en te verhuizen naar Zwitserland. In hundiscussie over Europa en innovatie had Beertema er op gewezen datniet-EU-lid Zwitserland zeer hoog scoort als innovatieve natie.

In de betreffende ranking blijken niettemin EU-lidstaten de topte domineren: Zweden, Finland, Groot-Britannië, Nederland,Denemarken en Ierland. Overigens volgt Zwitserland evenalsbijvoorbeeld Noorwegen de Europese regelgeving ten aanzien van deinterne markt, zonder daar verder zelf invloed op te kunnenuitoefenenen. 

U leest de volledige tekst van de heer Beertema hieronder:

“In het artikel ‘Verliest PVV onderwijsspecialist?’is te lezendat ik minister Verhagen zou hebben aangespoord om zich nog meer inte zetten om Europese middelen voor ons land te verwerven. Ik zoubovendien de Europese innovatieprogramma’s uitbundig hebbengeprezen.

Ik ben bang dat uw waarnemer bij het debat heeft gehallucineerd.Dat kan altijd een keer gebeuren natuurlijk, maar het zou nietjuist zijn als daardoor uw lezer van de kern van het debatverstoken zou blijven. Ik heb weliswaar enkele technische vragengesteld over de invulling van een Europees programma. Dat is dooruw watcher kennelijk geïnterpreteerd als een ondersteuningdaarvan.

Ik herinner mij dat ik toen heb gesteld dat onderzoek eninnovatie niet kan zonder internationale samenwerking, maar dat dievan mij niet geregeld hoeft te worden vanuit Europa. CDA-ministerVerhagen en CDA-woordvoerder Sander de Rouwe verweten mij dat deanti-EU opstelling van de PVV funest zou zijn voor deinnovatieprogramma’s in het hoger onderwijs. Zij baseerden zich opeen artikel in het FD van 30 juli. Maar in datzelfde stuk werdbeschreven dat het best presterende land op innovatiegebiedZwitserland is, als het gaat om innovatie-efficiëntie.Wereldwijd.

Zwitserland werkt dus zeer succesvol samen met tal van landen,zonder zich daarbij afhankelijk te maken van technocraten inBrussel. Wie zou dat niet willen? Wij wel, maar het CDA kennelijkniet. Dat maak ik tenminste op uit de tamelijk krachteloze reactievan de minister die erop neerkwam dat ik dan maar naar Zwitserlandmoest verhuizen als het daar allemaal zo goed was.

En voor de goede orde wil ik meneer Kroeger de volgendevaststelling niet onthouden: ik blijf een PVV’er tot ik erbijneerval. Daarmee is dat misverstand ook weer opgelost. “


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK