Mega-telescoop in aanbouw

Nieuws | de redactie
5 maart 2010 | Op de Cerro Armazones, een berg in de Atacama-woestijn in het noorden van Chili, komt de grootste sterrenkijker ooit op aarde. Nederland doet mee.

Een adviescommissie van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht(ESO) heeft de ESO-raad geadviseerd de nieuwe Europese ExtremelyLarge Telescope (E-ELT) te bouwen op Cerro Armazones in Chili.Deze locatie is gekozen uit in totaal vier Chileense plekken en eenlocatie op het Canarische eiland La Palma.

Cerro Armazones, in de buurt van Cerro Paranal, waar ESO’sVery Large Telescope, beschikt volgens de adviescommissie overgunstige waarneemcondities en profiteert daarnaast van de nabijheidvan de faciliteiten op de Paranal-sterrenwacht.

De ESO-raad neemt binnenkort een definitief besluit over devestiging van de 42-meter E-ELT. In de Raad zijn alle lidstaten vande Europese sterrenkundeorganisatie, waaronder Nederland,vertegenwoordigd. De E-ELT wordt de grootste optisch-infrarodetelescoop ter wereld en is naar verwachting in 2017 beschikbaarvoor de eerste waarnemingen.

Nederland gaat voor 18,8 miljoen euro bijdragen aan instrumentenvoor de Europese Extremely Large Telescope . Het bedrag istoegekend aan een consortium van academische en industriëlepartners onder leiding van de Nederlandse Onderzoekschool voorAstronomie (NOVA). NOVA gaat meewerken aan de ontwerpstudies voorvier van de acht instrumenten op deze optische telescoop in deperiode 2009-2011. Het beschikbare budget geeft de Nederlandseastronomie in 2012-2018 de mogelijkheid een leidende rol te spelenbij de bouw van één van deze instrumenten, in samenwerking met eenaantal andere Europese landen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK